Mostarski književnici pokreću portal za književnost i kulturu – Strane.ba

tačno.net
Autor/ica 17.11.2014. u 10:52

Mostarski književnici pokreću portal za književnost i kulturu – Strane.ba

Grupa mostarskih književnika u saradnji sa SPKD Prosvjeta, Mostar pokreće portal za književnost i kulturu Strane.ba. Tim povodom, biće organizovana press konferencija u Ćorovića kući, u utorak, 18.11. s početkom u 11 sati.

Riječ je o projektu kojim se namjerava otvoriti prostor za promociju savremene književnosti, književne kritike i esejistike iz regiona kroz pristup koji ohrabruje različitost u mišljenju i otvara polje konstruktivnog dijaloga.

”Portal Strane ima za cilj okupljati umjetnike iz cijele regije i razvijati dijalog kao osnovno sredstvo komunikacije među različitim kulturama”, ističe član redakcije Strane.ba – književnik Elvedin Nezirović.

Namjera nam je da vremenom na portalu kreiramo i svojevrsnu bazu značajnih, a često možda teško dostupnih, tekstova koji su obilježili književnu teoriju kroz historiju, te svakako i da držimo korak za značajnim književnim dešavanjima na svjetskoj sceni danas ” poručuje članica redakcije Strane.ba, pjesnikinja Senka Marić Šarić.

Portal za književnost i kulturu www.strane.ba bit će svečano pušten u javnost u četvrtak, 20.11. s početkom u 19:30. Portal će simboličnim klikom pustiti u rad istaknuti književnik Marko Vešović. U sklopu svečanosti puštanja u rad www.strane.ba, biće upriličena i književna večer s Markom Vešovićem.

”Portal Strane ima za cilj potaknuti konzumaciju umjetnosti, odnosno, učiniti umjetnost dostupnijom”, smatra član redakcije Strane.ba, pjesnik Almin Kaplan.

Uz primarni fokus na književnost, portal će tretirati i druga polja kulture, a ostavljena je mogućnost i da umjetnici širom regiona učestvuju u kreiranju sadržaja.

”Portal Strane bi trebao biti virtualni prostor na kojem će pisci, slikari predstaviti svoj rad ali i kreirati sadržaj portala. Na kraju kalendarske godine planirano je izdavanje Godišnjaka s najreprezentativnijim tekstovima u minuloj godini”, otkriva član redakcije Strane.ba – pjesnik Adnan Žetica.

Projekt je potpomogla Ambasada SAD u BiH.

tačno.net
Autor/ica 17.11.2014. u 10:52