MOSTARSKI DANI ORISA PREDSTAVILI NAJBOLJE OD SVJETSKE ARHITEKTURE

tačno.net
Autor/ica 22.4.2018. u 10:52

MOSTARSKI DANI ORISA PREDSTAVILI NAJBOLJE OD SVJETSKE ARHITEKTURE

Sve što radite, radite za ljude. Zbog toga morate konstantno istraživati kako vaši projekti utiču za zajednice u kojima ste radili nakon pet, deset ili petnaest godina“, istakao je na svom predavanju na Mostarskim danima Orisa, Tarald Lundenvall, partner u svjetski poznatom arhitektonskom birou Snøhetta. Premijerno bh. izdanje simpozija o arhitekturi i prostoru okupilo je ovog vikenda u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru više od 500 učesnika i učesnica iz cijelog regiona koji su imali priliku slušati predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i inostranih arhitekata. Simpozij će se završiti danas posjetom porodičnom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award.

Osim ovog projekta, osnivači zagrebačkog arhitektonskog studia 2 Arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, predstavili su  i druge nagrađivane radove među kojima se posebno ističe vinarija u Radovancima kod Požega za koju su osvojili “American Architecture Prize”. “U našem poslu iznimno je važno da ostane dosljedni i principijelni. Ipak, ne zaboravite da je međusobno poštovanje investitora i arhitekte krucijalno je za uspjeh svakog projekta“, naveli su Ćurković i Zidarić te pozvali arhitekte da uvijek traže svrhu u onom što rade.

Turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin, održao je inspirativno predavanje o temi “Complicity od simple“. “Glavno pitanje koje svaki arhitekta treba postaviti sebi prije početka rada je kakav problem treba da se riješi i kako integrisati ljude u ono sto se gradi. Razmišljajući na taj način, dolazi se do kvalitetnih projekata“, rekao je Tümertekin te na primjerima iz prakse pokazao sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i savremenog projektovanja.

Razmjena znanja, mišljenja i iskustava je odličan put ka tome da napredujemo kao pojedinci i kao struka. Zbog toga je veoma značajno što je projekat Mostarskih dana Orisa pokrenut i nadam se da će nastaviti svoj život i u budućnosti“, kazao je predavač, njemački arhitekt bh. porijekla, Alen Jašarević.

Mostarske dane Orisa koji su prvog dana sadržavali i panel diskusiju “Arhitektura kao društveno odgovorna praksa“ te interaktivni program za djecu i omladinu “Arhitektura, prostor, dizajn“, zajednički organizuju Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuća arhitekture iz Zagreba.

tačno.net
Autor/ica 22.4.2018. u 10:52