Modul Memorije: Izložba fotografija „Ožiljci“ Paul Lowea u Sarajevu

Sanela Gojak
Autor/ica 4.4.2021. u 09:57

Modul Memorije: Izložba fotografija „Ožiljci“ Paul Lowea u Sarajevu

Modul Memorije, program Festivala MESS, koji njeguje kulturu sjećanja otvoren je izložbom „Ožiljci“ (Scars) fotografa Paul Lowea ispred Historijskog muzeja gdje su postavljene fotografije Sarajeva pod opsadom na velikom platnu.

“Oni koji se sjećaju, znaju da je Paul Lowe došao u Sarajevo za vrijeme opsade, a sada smo opet u nekoj vrsti opsade tako da su zanimljive okolnosti“, rekao je na otvaranju izložbe bh. fotograf Zijah Gafić, dodavši za Lowea da kada je jednom došao u Sarajevo više iz njega nije ni otišao, te da nema mnogo fotografa koji tako zaokruže svoju karijeru.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković je stavio naglasak na činjenicu da nikada nije vidio izložbu sa tolikim brojem fotografija, jer tako je malo ljudi na tim fotografijama, a opet se osjeća prisustvo čovjeka na njima.

Naravno, zastajkujući ispred fotografija posmatrač ulazi u svijet ratnog grada, ranjenih zgrada, djevojčica koje bezbrižno sjede na foteljama na parkingu ispred zgrade ispod „snajperske zavjese.“ Sjajna kulisa za neki film. A onda, zastane, zanijemi na fotografiju mezarja pod snijegom sa imenima ubijene djece Sarajeva.

Kreševljaković je Paul Loweu dodijelio nagradu programa Modula Memorije za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Izložba „Ožiljci“ se sastoji od sedam panorame velikih razmjera i 10 kvadratnih formatnih slika pejzaža uništenja opsade Sarajeva iz 1992-1995. godine. Fotografije su štampane na mreži.

Modul Memorije je kulturološki projekat čiji je fokus usmjeren ka umjetnosti koja nastaje u ratu i u vremenima velikih moralnih kušnji. Ova vrsta projekata ima poseban značaj danas u vrijeme kada se tragično stradanje građana BiH, genocid i agresija na našu zemlju nastoje izbrisati iz kolektivne memorije.

Sanela Gojak
Autor/ica 4.4.2021. u 09:57