Merlinka u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 15.3.2013. u 15:55

Merlinka u Sarajevu

Beogradski međunarodni festival LGBT filma “Merlinka” gostuje u Sarajevskom otvorenom centru od 15. do 17. marta, a uz presek filmova, koji će prvi put biti prikazan van Beograda, program obuhvata i razgovore sa autorima i aktivistima.

Festival će otvoriti nagrađivana sarajevska režiserka Jasmila Žbanić, a nakon filma “Marble Ass” (Dupe od mramora) Želimira Žilnika, ona će razgovarati sa tim istaknutim rediteljem iz Novog Sada.

Za 16. mart najavljena je tribina o LGBT aktivizmu u Srbiji, na kojoj će govoriti Predrag Azdejković iz Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Aleksandra Gavrilović iz Labrisa.

Festival “Merlinka” prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine Beograda, a posvećen je promovisanju filmskih naslova koji se bave gej, lezbijskom i transeksualnom tematikom, koji retko imaju priliku da dođu do domaće publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki, glavnom liku Žilnikovog filma “Marble Ass”.

Cilj festivala “Merlinka”, koji organizuju GLIC i DOB, je promovisanje prava LGBT osoba i uticanje na smanjenje homofobije kroz filmsku umetnost.

Prosle godine, na četvrtom festivalu “Merlinka”, najboljim filmom proglašen je američki “Gayby” scenariste i reditelja Džonatana Liseckog (Jonathan Lisecki), komedija o prijateljstvu, zajedničkom odrastanju, seksu, usamljenosti i o porodici koju biramo sami.

Festivalski sajt je www.merlinka.com, a program gostovanja u Sarajevu nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno U PRILOGU.

(SEEcult.org)

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.3.2013. u 15:55