Memento mori: ROĐENI TUZLAK KOJI JE ZATRESAO SVIJET!

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.8.2016. u 09:29

Izdvajamo

  • Odlaskom velikog Ljube Popovića, koji je omeđio i signirao put suvremene srpske likovne umjetnosti, ostaje tek svima nama koji smo ga cijenili ponos i gordost za cijeli srpski i jugoslavenski umjetnički korpus, pa i za sam srpski narod, jer ovakav slikar rađa se jednom u tisuću godina!

Povezani članci

Memento mori: ROĐENI TUZLAK KOJI JE ZATRESAO SVIJET!

Foto: M. Jošida / RAS Srbija 

Zapisano na vijest o smrti akademika Ljube Popovića

Piše: Gradimir Gojer 

U Beogradu je tiho iščilila golubija duša velikog srpskog slikara Ljube Popovića.

Likovni umjetnik kojem su nadahnute eseje posvećivali Aleksandar Saran, veliki Alen Boskije, An Tronš, Andre Pjer de Mondijarg, Patrik Voldberg, Alen Župroa, malo to i likovnih sladokusaca zna, rođen je u Tuzli 1934., a čitavog života vraćao se na staze valjevskog djetinjstva.

Slikarstvo Ljube Popovića vezano je, ali ne magistralnim tijekom, za glasovitu Medijalu. To se dešavalo u godinama Popovićevog stvaralaštva u Beogradu. No, svjetla kulturne prestonice Jugoslavije nisu bila dovoljna da zadovolje artističku želju, pa sljedstveno tome i veliku ambiciju slikarevu…

Popovićev doprinos usponima Medijale bio je u suglasju sa raznovrsnošću i umjetničkom punoćom djela Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, Mire Glavurtića, Uroša Toškovića, Svetozara Samurovića…

Pariški period Ljube Popovića akcentirao je, i u životnom i u artističkom pogledu, veliki srpski slikar Marko Čelebonović koji ga uvodi u umjetnički vrhunski serkl Pariza, gdje Popović, najprije, privlači pažnju Žinet Sinjak, kćerke čuvenog pariškog slikara Pola Sinjaka.

Galerista Marsel Zerbib, a potom i intelektualac i korifej intelektualne misli Pariza, Rene Salijer zaslužni su za pozicioniranje Ljube Popovića u umjetnički kozmopolis Pariza.

Slikarsko tvoraštvo Ljube Popovića teško je signirati u neku od estetskih kategorija ili njegov nesputani slikarski zamah kontekstirati u precizne pravce estetske razvojnosti…

Popovićeva podsvijest i onostrani imaginizam, jednostavno, izvojštili su apsolutno autentičnu poeziju slike! Za Popovićevo stvaralaštvo je karakterističan i akcenat čitavog niza slikarskih omaža osobama umjetnosti i civilizacijskim kliktajima, kakvi su na primjer: djelo Guliverovo putovanje, kao svojevrstan omaž Džonatanu Sviftu ili Noćne priče kao posvećenje Hofmanu.

Popović je inicirao i estetski održao Modernu galeriju u Valjevu, koja će kroz vrijeme signalizirati veličajnost ovog čudesnog, metafizici i onostranoj ljepoti sklonoga, slikara.

Uz slike Ljube Popovića u ovoj prestižnoj srpskoj galeriji, van centara umjetničke i društvene pozornosti, zahvaljujući velikom slikaru, izlagali su i Dado Đurić, Vlado Veličković, Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Siniša Vulović, Kosta Bunuševac…

Odlaskom velikog Ljube Popovića, koji je omeđio i signirao put suvremene srpske likovne umjetnosti, ostaje tek svima nama koji smo ga cijenili ponos i gordost za cijeli srpski i jugoslavenski umjetnički korpus, pa i za sam srpski narod, jer ovakav slikar rađa se jednom u tisuću godina!

Trajno je uskraćena paleta svjetske likovne ponude za svojevrsnu raskoš nostalgije na način poetizma Ljube Popovića.

 

 

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.8.2016. u 09:29