Međunarodni festival književnosti Bookstan počinje 6. jula

tačno.net
Autor/ica 14.6.2022. u 13:02

Međunarodni festival književnosti Bookstan počinje 6. jula

Sedmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan održat će se od 6. do 9. jula, a tema festivala nosi naziv Opsadno stanje. Program Festivala nadahnut je tridesetom godišnjicom od početka opsade Sarajeva 1992. godine. 

U fokusu će biti pitanja koja se tiču načina na koji književni kosmos djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću. Izdavačka kuća Buybook je 2022. objavila novo izdanje zbirke Tajna džema od malina Karima Zaimovića, zbirke koja je tokom godina postala simbol opkoljenog Sarajeva, ali i ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine. U duhu Zaimovićevog svjetonazora, kultura sjećanja, obilježavanja i propitivanja opsadnog stanja svijesti se odražava i na sedmo izdanje Festivala. 

Kakav je odnos opsadnih poriva života i opsjenarskih poriva književnosti? Da li njene opsesije čine književnost utočištem od života ili i njegovim bojištem? Smatramo da je veoma važno pokrenuti razgovor o naznačenim pitanjima, budući da se u manifestacijama umjetničkih poriva ogleda stav društva o ljudskoj slobodi, jednakosti i dostojanstvu kao njegovim osnovnim vrijednostima, stoji u saopćenju.

Povodom predstojećeg Bookstana sutra, 15. juna, održat će se press konferencija s početkom u 13:30 u Buybookovoj unutrašnjoj bašti (Radićeva 4). Na pres-konferencije će govoriti Lamija Milišić, izvršna direktorica Festivala, Almin Kaplan, književnik i urednik, te Kristina Ljevak, urednica.

tačno.net
Autor/ica 14.6.2022. u 13:02