Povratak čuvara praznine

„Markiranje i dekorisanje praznine“, izložba Jusufa Hadžifejzovića u „Zvonu“

tačno.net
Autor/ica 12.7.2021. u 13:58

„Markiranje i dekorisanje praznine“, izložba Jusufa Hadžifejzovića u „Zvonu“

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“ u utorak, 13. jula, sa početkom u 18h, otvara izložbu umjetnika Jusufa Hadžifejzovića pod nazivom „Markiranje i dekorisanje praznine“  u Galeriji „Zvono“ (prostor Galerije Charlama Depot/Skenderija/Terezije bb).

Izložbu će otvoriti profesor Ugo Vlaisavljević.

“Jusuf Hadžifejzović godinama nas uči drugačijem odnosu prema umjetnosti ali i prema stvarnosti, postepeno mijenjajući naš odnos prema prostoru i onome što je odbačeno a čemu kontinuirano udahnjuje novi život. Popunjavajući praznine i dajući im novi život Jusuf Hadžifejzović ispisuje značajne stranice savremene bosanskohercegovačke umjetnosti”, kazali su iz Udruženja.

Ovoga puta za autora polje inspiracije bile su ukrštene riječi, ukrštenice ili križaljke kako ih obično zovemo na koje je, nakon popunjavanja polja traženim pojmovima likovno intervenisao i koje će se moći vidjeti na aktuelnoj postavci.

Ovaj meditativni likovni proces nastajao je pet mjeseci. Započet je krajem prošle, a dovršen početkom ove godine u periodu pandemijske izolacije u Hadžifejzovićevom rodnom Prijepolju.

Izložba će se moći pogledati svakim danom od 12:00 do 15:00 sati osim nedjelje. Postavka će biti otvorena do 30. jula.

O autoru:

Jusuf Hadžifejzović je bosanskohercegovački umjetnik sa internacionalnom reputacijom koji posljednjih godina živi i stvara u Sarajevu. Poznat je kao performans umjetnik, bavi se instalacijom i depografijom, a u proteklih nekoliko godina, gotovo opsesivno, i celebrativnim analitičkim slikarstvom. U Sarajevu je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomski studij završio je u Dizeldorfu (Njemačka) na Državnoj akademiji umjetnosti, u klasi profesora Klausa Rinkea. Kao voditelj galerije savremene umjetnosti Charlama Depot 2009. godine je upriličio SubDokumenta u prostorima privrednog grada Skenderija gdje i danas vodi galeriju i Centar kulturnih aktivnosti CeKa Charlama. Izlagao je širom svijeta od Berlina do Južne Koreje.

tačno.net
Autor/ica 12.7.2021. u 13:58