Mani Gotovac u sukobu interesa

tačno.net
Autor/ica 23.5.2014. u 10:49

Mani Gotovac u sukobu interesa

Preuzeto s portala Teatar.hr

Mani Gotovac je, čini se, posljednjih godina najzaposlenija domaća kazalištarka.

Tako je, među inim, izdala tri autobiografske knjige, režirala predstavu u HNK Varaždin, predsjedala Kazališnim vijećem Zagrebačkog kazališta mladih, uređivala fantomski YesZgb festival i pomagala Velimiru Viskoviću oko njegove nesuđene intendanture u zagrebačkom HNK. Od recentijih njezinih angažmana, tu je onaj izbornice Dana satire, dogovoreni angažman izbornice Riječkih ljetnih noći u novom mandatu Olivera Frljića, te predsjedanje žirijem festivala Purgatorije u Tivtu.

No, ni to nije sve. Gotovac je lani na Dubrovačkim ljetnim igrama uređivala i vodila program Pisci u Sponzi, a ove će godine uz njega na istom festivalu biti i ‘autorica preradbe’, ‘suautorica scenske prilagodbe’, ‘izbora glazbe’ te ‘scenografske intervencije’, ali i redateljica predstave Ocean more prema istoimenom romanu Alessandra Baricca!

Koproducent predstave je HNK Varaždin, na čijem je repertoaru, podsjetimo, njezina prethodna predstava, dok će drugi koproducent biti Hrvatsko društvo pisaca čije autore Gotovac promovira u drugom programu što ga realizira na Igrama.

Uz njezinu, premijeru će u dramskom programu igara imati i Jagoš Marković, čija je svojevrsna promotorica i metorica na domaćim scenama još od kad ga je prvi put angažirala, tada u statusu intendantice HNK Rijeka, pa je na njegovoj nedavnoj premijeri predstave Učene žene u HNK Split bila potpisana kao umjetnička savjetnica. Neslužbeno se, pak, može čuti i kako je zapravo stalna savjetnica intendanta u ostavci, Tonča Bilića. A upravo će na Splitskom ljetu, kojim upravlja Bilić, gostovati prve post-dubrovačke izvedbe predstave Ocean more.

Ovoj prepletenoj mreži angažmana treba, međutim, dodati još jedan. Mani Gotovac je istovremeno i članica Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, odnosno tijela koje (prema Pravilniku):

“…donosi program Igara na prijedlog intendanta odnosno financijski plan na usuglašeni prijedlog intendanta i ravnatelja, prati njihovo ostvarivanje, razmatra i usvaja izvješće o ostvarivanju programa koje podnosi intendant odnosno izvješće o ostvarivanju financijskog plana koje podnosi ravnatelj te obavlja i druge poslove.“

Gotovac dakle istovremeno kreira i odobrava program Igara, te nadgleda njegovu provedbu, ali i odlučuje o mandatu intendanta?!

Jer kako kaže članak 10. već spomenutog pravilnika:

“Vijeće usvaja programski okvir i nacrt financijskog plana usuglašen od strane intendanta i ravnatelja, koje ravnatelj upućuje na natječaj Ministarstvu kulture te na natječaje za financiranje javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije radi osiguravanja sredstava.

O ostvarivanju programa Igara intendant podnosi programsko izvješće, odnosno o ostvarivanju financijskog plana ravnatelj podnosi financijsko izvješće Vijeću.

…Ako Vijeće ne prihvati programsko izvješće, ministar kulture može razriješiti intendanta, odnosno ako ne prihvati financijsko izvješće o tome će izvijestiti osnivača Javne ustanove.”

No, iako je evidentno već drugu godinu u sukobu interesa, angažman Mani Gotovac jednoglasno je prihvatilo upravo festivalsko vijeće kojim predsjedava – ministrica kulture! To, doduše i nije čudno s obzirom na njezin stav o sukobu interesa i vlastitu ‘povijest bolesti’ u istom, zbog čega ju je osudilo i nadležno saborsko povjerenstvo.

Za razliku od nje, sumnju u legitimnost angažmana Mani Gotovac u programu Igara izrazilo je na svojoj nedavnoj sjednici Kulturno vijeće za dramsku umjetnost, napomenuvši kako bi isti eventualno mogao biti uvažen samo u slučaju volontiranja.

Odgovor ministrice, kao i onaj Festivalskog vijeća, oni, kao i javnost, još uvijek – čekaju.

Foto: Tportal

tačno.net
Autor/ica 23.5.2014. u 10:49