Lustig: O Srebrenici se mora govoriti baš kao i o holokaustu

tačno.net
Autor/ica 25.10.2013. u 09:28

Lustig: O Srebrenici se mora govoriti baš kao i o holokaustu

»Tvrdim da se u Srebrenici desio genocid. Međutim uspomena na taj događaj ne treba biti samo bijeli zid s ispisanim imenima. Treba pričati djeci i ljudima o tome kako se ne bi zaboravilo, ali niti ponovilo. Prestali smo govoriti o Jasenovcu i za više od 50 godina desilo se isto u Bosni«, podsjetio je Lustig

U Srebrenici je počinjen genocid i o toj se činjenici mora govoriti kako se ne bi zaboravila baš kao što se mora neprestano podsjećati na holokaust počinjen nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata, kazao je hrvatski producent Branko Lustig u petak u intervjuu sarajevskom »Dnevnom avazu«.
Lustig u Sarajevu boravi kao gost višednevnog festivala židovskog filma tijekom kojega će biti prikazano četrnaest filmskih ostvarenja. Lustig je tim povodom istaknuo kako je glavna poruka festivala da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi.

»Naša djeca, nažalost, ne znaju što je Jasenovac i da je tu najviše ubijeno bosanskih i hrvatskih Židova«, kazao je Lustig.
Podsjetio je kako se danas snima sve manje filmova o holokaustu zbog čega prijeti opasnost da se zaborave počinjeni zločini. »Imam osjećaj da se, kada umremo moji prijatelji koji su sa mnom bili u Auschwitzu i ja, više neće govoriti o toj temi«, cijeni hrvatski oskarovac.

Lustig nema nikakvih dvojbi o karakteru najtežih zločina koji su počinjeni tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini pa tako ni o masovnom pogubljenju više od osam tisuća Bošnjaka što su ga u srpnju 1995. godine provele snage bosanskih Srba.

»Tvrdim da se u Srebrenici desio genocid. Međutim uspomena na taj događaj ne treba biti samo bijeli zid s ispisanim imenima. Treba pričati djeci i ljudima o tome kako se ne bi zaboravilo, ali niti ponovilo. Prestali smo govoriti o Jasenovcu i za više od 50 godina desilo se isto u Bosni«, podsjetio je Lustig.

Potvrdio je i kako bi osobno bio spreman raditi film o Srebrenici no na kraju se sve svodi na pitanje novca koji bi za takav projekt valjalo prikupiti.
Branku Lustigu će za boravka u Sarajevu biti uručena nagrada za životno djelo koju mu je ranije ove godine dodijelio filmski festival iz Beča.

Novi list

tačno.net
Autor/ica 25.10.2013. u 09:28