KRLEŽA U COLLEGIUMU

tačno.net
Autor/ica 25.6.2015. u 12:29

KRLEŽA U COLLEGIUMU

Ranu Krležinu legendu Adam i Eva Gradimir Gojer odlučio je uprizoriti u prostorima Gradske galerije Collegium Artisticum u Sarajevu. Gojer, koji je posljednjih godina u svom redateljakom radu bio uglavnom posvećen postavkama Miroslava Krleže na sarajevskim i zeničkim scenama, ovog puta posegao je za kamernom igrom Adam i Eva, starozavjetnih inspiracija, kontekstirajući svevremeni motiv odnosa muškarca i žene u bjeline galerijskih zidova popularne sarajevske galerije.

Gradimir Gojer je za ovu predstavu izvršio adaptaciju teksta, koncipirao scenski prostor i napravio izbor muzike. U tom muzičkom odbiru nalaze se klasici (Šopen i Betoven), avangardna muzika, ali i po jedna kompozicija Jakova Gotovca i Đela Jusića. Dizajn zvuka za ovu prigodu djelo je Zdenka Bevande, a zahtjevna svjetla, obzirom na prostor Collegium Artisticuma, uradio je Haris Hujić.

Uloge Čovjeka i Adama igra Mirza Mušija, Evu tumači Aida Bukva, a veteran i prvak bh. teatara Muharem Osmić igra nekoliko uloga, koje je Gojer adaptatorski spojio u neku vrstu simbolične osobnosti Gospodina u crnom.

Sarajevska premijera biće održana u nedjelju 28.06. u 20 sati u Collegium Artisticumu.

Zanimljivost ovog projekta sastoji se u tome što će, pod visokim pokroviteljstvom njegove ekselencije Valentina Inzka, predstava biti izvedena u jednoj noći na lokalitetima Goražda i Novog Goražda (u Republici Srpskoj!)

Ovom predstavom Gradimir Gojer, koji je do sada na scenu postavio više Krležinih dramskih tekstova (Kraljevo, U agoniji, Smrt bludnice Marije i druge smrti…), ali i izbora poezije Miroslava Krleže (Vers sacrum), počinje obilježavanje četrdeset godina stvaralačkog rada u teatru i književnosti.

Teatarska trupa En face

Elektronski mediji RGB

tačno.net
Autor/ica 25.6.2015. u 12:29