Kratki film „Istina“: Tamara Denić osvojila studentskog Oskara

Julia Merlot
Autor/ica 18.9.2023. u 15:11

Izdvajamo

  • Kako Denić objašnjava uspjeh? „Možda je to internacionalno relevantna, aktuelna tema, jer je svuda porasla skepsa prema slobodnoj štampi. Fake news ali i nasilje prema novinarima je poraslo“, kaže režiserka. Njen film je možda „pogodio nerv vremena“.

Povezani članci

Kratki film „Istina“: Tamara Denić osvojila studentskog Oskara

Foto: All mauritius images/Matthias Wehnert/Alamy/Mauritius Images

U njenom djelu radi se o slobodi štampe i nasilju nad reporterima: Tamara Denić je nagrađena prestižnom nagradom za mlade talente. Ona sada želi okušati sreću na velikoj pozornici.

Piše: Julia Merlot; Preveo: Ešref Zaimbegović

Režiserka Tamara Denić koja živi u Berlinu je među ovogodišnjim dobitnicima studentskog Oskara. Akademija Oskar iz Los Angelesa objavila je dobitnike u petak. Prema toj objavi nagrade je dobilo ukupno 14 mladih režisera iz cijelog svijeta u 50. natječaju studenata. Ove godine došlo je 2443 priloga iz 720 studentskih ustanova.

Sa ovim trofejima Akademija od 1972. nagrađuje režisere iz inostranstva i mlade talente iz visokih filmskih škola u SAD-u. Studentski Oskar pokazao se i kao odskočna daska za karijeru u Holivudu. Režiseri kao Spike Lee („Malcolm X“), Robert Zemeckis („Povratak u budućnost“) ili Cary Fukunaga („Nema vremena za umiranje“) spadaju u ranije dobitnike nagrade.

„To je najveće priznanje koje može dobiti mladi režiser. Naravno za mene ali i za cijeli tim i sve ljude koji su tjednima volonterski radili na ovome filmu“ rekla je Denić u razgovoru sa novinskom agencijom dpa. „Ja to još ne mogu vjerovati.“

Unijeti migraciono porijeklo

31-godišnjakinja je kratkim filmom „Istina“, njenim završnim filmom na Hamburg Media School, među dobitnicima u kategoriji „Narativi/priče“. U filmu se radi o novinarki fotografkinji kojoj u Beogradu prijete desničarsko ekstremističke grupacije. Nakon toga ona sa svojom malom kćerkom bježi u Njemačku ali i tamo doživljava, prilikom učešća na demonstracijama u Hamburgu, sve jače neprijateljstvo i nasilje.

Kako Denić objašnjava uspjeh? „Možda je to internacionalno relevantna, aktuelna tema, jer je svuda porasla skepsa prema slobodnoj štampi. Fake news ali i nasilje prema novinarima je poraslo“, kaže režiserka. Njen film je možda „pogodio nerv vremena“.

Polusatni film je sniman u Srbiji i u Hamburgu sa ekipom iz četiri zemlje. Denić, koja je rođena 1992. u Banja Luci, došla je kao jednogodišnjakinja u Njemačku. U zemlji u kojoj se rodila i u Srbiji ona ima familije. Bilo joj je važno da u film unese i svoje migraciono porijeklo.

Predstoji podjela zlata, srebra i bronze

Pored njemačke filmske stvarateljice i mladi režiseri iz Austrije i Norveške ušli su među tri dobitnika u kategoriji „Priče”. Dobitnici treba da dobiju nagrade 24. oktobra u Los Angelesu. Do tada za po tri dobitnika u kategorijama „Animacija“, „Narativi” i “Dokumentarni film” ostaje napeto jer tek na dodjeli nagrada objavit će se nagrade – zlato, srebro i bronza.

„Ja moram biti iskrena, to mi je potpuno svejedno“, kaže Denić. Da je uopšte došla među finaliste i da sada spada u dobitnike je već „potpuno apsurdno“. Svi dobitnici mogu se sa svojim filmovima uključiti u natjecanju za Oskara 2024. u kategoriji kratkog filma. I Denić želi tamo poslati „Istinu“.

Prošle godine su tri njemačka filma apsolvenata minhenske Visoke škole za TV i film (HFF) i Univerziteta za film Babelsberg Konrad Wolf nagrađena studentskim Oskarom.

spiegel.de

Julia Merlot
Autor/ica 18.9.2023. u 15:11