KRALJICA LJUBAVI NEPOŽELJNA U MEĐUGORJU

 Gradimir Gojer
Autor/ica 18.11.2017. u 13:27

KRALJICA LJUBAVI NEPOŽELJNA U MEĐUGORJU

U italijanskom gradu Kavarzereu (Vemecija) Comitato della croce (Komitet križa) je na svečanoj godišnjoj akademiji Svetlani Broz, direktorici NVO Gariwo iz Sarajeva i autorici sad već kultne knjige Dobri ljudi u vremenu zla dodijelio visoko priznanje Giornata del Cuore (Dan srca) za njeno čovjekoljublje i široko pozicionirani humanistički angažman. Tom prigodom, uručujući Brozovoj nagradu, čelni čovjek Komiteta križa Fiorenzo Tomazzi uz obrazloženje nagrade Svetlanu Broz nazivao je kraljicom ljubavi za njeno čovjekoljublje. Ujedno, istakao je i da je visoko priznanje uglednoj intelektualki iz Bosne i Hercegovine trebalo biti dodjeljeno u Međugorju sedmoga svibnja ove godine, ali da je tamošnja policija odbila dati odobrenje za skup ukoliko na njemu bude Svetlana Broz. Na pitanje zašto odgovor je bio: „Iz političkih razloga“!?

Pravo je pitanje koje mora iritirati svakog normalnog Bosanca i Hercegovca: kome je u Međugorju zasmetalo priznanje jednoj uglednoj građanki Bosne i Hercegovine? Tko je taj moćnik koji jednu inostranu katoličku karitativnu organizaciju sprečava da u Međugorju, dakle na teritoriji države Bosne i Hercegovine, uz dodjelu ovog visokog priznanja Brozovoj oda priznanje i državi čiju putovnicu Brozova ponosno nosi?

Valja naglasiti da je Komitet križa humanitarna organizacija koja je tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu bila prisutna u našoj zemlji sa količinama humanitarne pomoći koja nije bila zanemariva…

Pitanje o ovoj bruci države Bosne i Hercegovine ne bi trebalo uputiti samo policiji, već prije svega njihovim nalogodavcima.

Zemlja drevne kulture, zemlja Dantea i Petrarke, zemlja civilizacijskoga kruga teško dostižnog današnjoj Bosni i Hercegovini nagradila je još jednom kontinuirano pravdoljubivo i čovjekoljubivo djelovanje Svetlane Broz…

Primitivizmu, nacionalizmu i svakovrsnoj ksenofobiji u pojedinim krajevima moje domovine nikada kraja!

 Gradimir Gojer
Autor/ica 18.11.2017. u 13:27