Kraj ljeta dočekajte s književnim vriskom!

tačno.net
Autor/ica 1.9.2021. u 13:16

Izdvajamo

  • Središnji, festivalski dio održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Povezani članci

Kraj ljeta dočekajte s književnim vriskom!

Sajam knjiga i festival autora – 14. Vrisak ponovno će osvojiti sve riječke knjigoljupce: od 1. do 24. rujna u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, prekrasnom baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u Krešimirovoj 28 te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu, pronaći ćete sajamske popuste i „more“ knjiga domaćih i stranih izdavača.

Sajamski dio Vriska ponovno okuplja sve relevantne hrvatske izdavače, koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, koje ćete moći nabaviti na sniženju do 80 posto! U sajamskom dijelu sudjeluju: V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi.

U širokoj ponudi pronaći ćete i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i V.B.Z.-ovu biblioteku „The Best of Croatian Literature“ u kojoj objavljujemo djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku. Poseban dio sajma bit će posvećen knjigama za djecu.

Bogat festivalski program

Središnji, festivalski dio održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima zgrade ExportdrvaGuvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska počinje u nedjelju, 12. rujna u 19:30 sati u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.

Već idućeg dana Vrisak nudi mnoštvo događanja – otvaranje druge V.B.Z.-ovu knjižare u Rijeci u Krešimirovoj 28, gdje sve knjigoljupce, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će potpisati primjerke svojih knjiga.

Okrugli stolovi posvećeni su prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života: drugog dana festivala je razgovor s autorima Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić, dok je u srijedu, 15. Rujna razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Četrnaesto izdanje donosi trideset programa uživo, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci „Stablo pjesama“ biće upriličen razgovor s Abdellatifom Laâbijem, frankofonim glasom marokanske poezije i jednim od najvećih živućih pjesnika.

Svoje će nove knjige predstaviti i brojni književnici i književnice iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić, a uz njih Vrisak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

U posebnom digitalnom programu u sklopu projekta „Na margini“ 14. i 15. rujna prisustvovat će autori i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela izdata u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta „Na margini“. Riječ je o mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa „Ljeto njezina života“ i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici romana „Magnetno brdo“.

Posebnu pozornost posvećena je dječjoj književnosti pa u riječkoj Dječjoj kući razgovarat će se i čitati slikovnice Lade Franić Zorana Ferića, a biće predstavljena i kultna slikovnica o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.

Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost. Književnost koja izlazi, kako navode, iz zone komfora, nasmijava nas i potiče na razmišljanje. Književnost s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo se, mirimo se i rastemo.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.Medijski pokrovitelji su HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Moja Rijeka i Radio Istra.

Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na mrežnim stranicama, V.B.Z.-ovom YouTube kanala Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.

Organizatori podsjećaju da će se tijekom svih festivalskih događanja pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

tačno.net
Autor/ica 1.9.2021. u 13:16