KNJIGA TEATROLOŠKIH PORTRETA

tačno.net
Autor/ica 26.5.2016. u 17:15

KNJIGA TEATROLOŠKIH PORTRETA

Esejističkom knjigom Karijatide scenske umjetnosti pisac i režiser Gradimir Gojer obuhvatio je sve bitne pojave i protagoniste teatarskog života u skoro pola stoljeća u gradu Sarajevu i BiH. Promocija knjige čiji je izdavač NVO Gariwo održana je u Maloj galeriji Svetog Ante na Bistriku.

promocija gojer

Moderirajući ovu promotivnu seansu direktor NVO Gariwo Svetlana Broz navela je činjenice iz svestrane artističke djelatnosti Gradimira Gojera, naznačujući da u svojoj biblioteci NVO Gariwo u pravilu ne objavljuje ovakve tekstove, ali da je iz poštovanja prema jubileju – četrdeset godina stvaralačkog rada autora odlučila objaviti knjigu Karijatide scenske umjetnosti.

Knjigu su promovirali dr. Selma Alispahić, inače prvakinja Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, prof. Haris Pašović, režiser i Mr. Vojislav Vujanović, književnik i kritičar.

Dr. Selma Alispahić u svom govornom eseju ističe: „Na estetskom planu Gojer nudi niz briljantnih analiza uloga koje su glumci odigrali, ili scenografskih rješenja, kao i režija njegovih kolega, ne zaboravljajući se osvrnuti vrlo često na etičke vrijedosti koje su krasile umjetnike… Posebno su dirljivi tekstovi o njegovim kolegama rediteljima u kojima govori da je na primjer Sulejman Kupusović najviše dopirinio afirmaciji bh. pisaca i bh. dramaturgije, a da je Dubravko Bibanović talentirani pjesnik režije, simpatično ističući da Haris Pašović ima heretički odnos prema lokalnoj politici i lokalnoj zajednici…“

Alispahićeva uz to navodi: „Nakon četrdeset godina predanog rada u teatru Mato Jerinić s pravom Gradimira Gojera naziva moćnom karijatidom bh. teatra, a Gradimir odlučuje svoj jubilej proslaviti pišući o drugima, kako bi profesor Gordana Muzaferija rekla analizira tuđe učinjeno.

Mr. Vojislav Vujanović istakao je posebno etičku dimenziju Gojerove esejistike, govoreći kako je ovaj stvaralac ponajbolje pisao o ljudima koji nisu uvjek i u pravilu imali benevolentan odnos prema njemu.

Toplo i nadahnuto o svome režiserskom kolegi govorio je profesor Haris Pašović ističući da je u cijeloj knjizi Gojer pisao o njegovim glumcima, njegovim režiserima, njegovim scenografima i kostimografima, njegovim piscima… Krajnje vehementno dobacio je prisutnoj dr. Selmi Alispahić da i ona spada u njegove glumice i da će kad-tad s njom raditi…

Promociji koju su uz NVO Gariwo oganizovali Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost, čiji je Gojer redovni član, i samostan Sv. Ante prisustvovala je uistinu probrana sarajevska publika, a među njima je zapaženo prisustvo i pojednih karijatida: Kaće Dorić, Medihe Musliović, Vesne Mašić, Josipa Pejakovića, Selme Alispahić, Harisa Pašovića, Vojislava Vujanovića…

Nakon promocije nastavljeno je druženje u prijatnoj atmosferi u blagovaonici samostana.

tačno.net
Autor/ica 26.5.2016. u 17:15