Knjiga stihova Aleksandra Ilića Sanjaj snove u Sarajevu

tacno.net
Autor/ica 2.10.2021. u 09:09

Knjiga stihova Aleksandra Ilića Sanjaj snove u Sarajevu

Aleksandar Ilić baletski umetnik i koreograf je održao promociju svoje knjige stihova Sanjaj snove u petak 1. oktobra u 19.00 časova u Sarajevu, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Knjigu su predstavili Šejla Šehabović, direktorka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nataša Hajdarević, organizator promocije u Bosni i Hercegovini i autor Aleksandar Ilić, dok je umetničkim performansom događaj upotpunila baletska umetnica Zulejha Kečo članica ansambla baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu i međunarodne platforme Balkan Dance Project.

Pesnik je kao i igrač ogoljen pred publikom. Ja vam večeras prikazujem svoje ogoljeno srce. Odlučite se za jedan stih, upišite svoje ime i neka vam ta pesma bude poklon, naveo je Ilić na početku večeri.

Zbirka Sanjaj snove (2020) promovisana je u junu ove godine u Biblioteci grada Beograda u izdanju Centra Fabula nostra, koju je uredila i pripremila Teodora Sujić teoretičarka i istoričarka svetske književnosti, sadrži nenaslovljene stihove, podeljene u tri celine Snovi, Ljubav i Nostalgija, a pesnik knjigu otvara porukom: Trebalo je samo ispevati maleni stih pa da ga kosmos prigrli.

Urednica knjige Teodora Sujić navodi: Bezbroj puta čitajući stihove, svako slovo i svaku tačku, glasno osluškujući melodiju, uobrazila sam da su to pesme pisani meni. Prema njenim rečima, svaki čitalac kada bude imao ovu knjigu u rukama mora pronaći pesmu za koju će sam rešiti da li je pisana za njega?

Promociji su prisustvovali poznati sarajevski umetnici Božo Vrećo umetnik i pevač, Edina Papo koreografkinja i direktorka Balet Fest Sarajevo, Zoran Lešić fotograf i multimedijalni umetnik, Mirjana Blažević Lešić dramaturginja, Aida Čorbadžić prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i dr.

Aleksandar Ilić (1977) je postdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, a doktorske započeo na u AMTII u Plovdivu. Autor je knjiga stihova Praznik srca i U prisustvu šapata. U saradnji s Teodorom Sujić je preveo knjigu Modeliranje baletskih repertitora Tanje Vujisik.

Dobitnik je brojnih umetničkih i društvenih priznanja i nagrada, među kojim je svakako najznačajnija Nagrada za životno delo Filip Višnjić koju mu je dodelio njegov rodni grad Šid (Srbija) za doprinos u kulturi.

Profesor je u Institutu za umetničku igru u Beogradu čiji je jedan i od osnivača, a od 2019. godini na poziciji v.d. direktora Kulturnog centra Beograda.                                                  

tacno.net
Autor/ica 2.10.2021. u 09:09