Kip i monografija slikarice Ivane Kobilce: ‘Vidjela sam svijet i život’

tačno.net
Autor/ica 25.6.2016. u 20:41

Kip i monografija slikarice Ivane Kobilce: ‘Vidjela sam svijet i život’

Foto: ‘Slovenija se klanja Ljubljani

Povodom 90 godina smrti poznate slovenačke slikarice Ivane Kobilce, 21 . juna 2016. u Podbrezju pored Nakla, otkriven je njen spomenik u bronzi . Autor spomenika je kipar Mirsad Begić, podrijetlom iz BiH.

Spomenik slikarici Ivani Kobilci, kipara Mirsada Begica, Podbrezje, juni 2016.

Ivana Kobilca je dio svog života provela u Sarajevu, Beču, Munchenu, Parizu, Zagrebu i naravno u Podbrezju, gdje je nastalo njeno najznačajnije djelo ‘Ljeto’. Zašto je između ostalog Ivana Kobilca važna za Sarajevo : i « zbog slike ‘Slovenija se klanja Ljubljani’. Prvi dogovori za sliku započeli su 1898. kad je za gradsku općinu Ljubljana slikala portret hrvatskog biskupa, mecene i istaknutog slavenofila Josipa Juraja Strossmayera, koji je odlučio financirati i veliku alegorijsku sliku za gradsku Vijećnicu. Dovršenu sliku ‘Slovenija se klanja Ljubljani’ potom su 1903. smjestili u gradsku dvoranu, kamo je bila dopremljena iz Sarajeva. Ivana Kobilca je u to vrijeme  živjela – u Sarajevu.  Slika je izuzetno zanimljiva, jer se uz nju možemo suočiti sa ključnim pitanjima tadašnje ženske emancipacije i profesionalizacije na likovnom području. Kao velika i važna narudžba svjedoči o ulasku žena u (plaćenu) profesiju slikara. Izbor žena za ukrašavanje javnih prostora je bila prava rijetkost : dodjeljivanje velikih javnih narudžbi umjetnicama ni slučajno nije bilo pravilo ». I danas je Galeriji BiH u Sarajevu vlasnik par vrlo vrijednih i značajnih djela Ivane Kobilce. Postojali su i pokazatelji da su na zidovima zgrade današnje ALU, a nekadašnje evangeličke crkve u Sarajevu, postojali tragovi njenog rada, ali za to danas ne postoje potvrde.

Dr Lidija Tavcar, autorica monografije o slikarici Ivani Kobilci

U povodu otkrivanja bronze sa likom Ivane Kobilce, predstavljena i monografija Dr Lidije Tavčar iz Narodne galerije Ljubljana, posvećena ‘nesalomivoj, osebujnoj, genijalnoj, onoj koja personificira sve najbolje u slovenačkom narodu’,  slikarici Ivani Kobilci, pod naslovom ‘Vidjela sam svijet i život’.

Plakat za inauguraciju spomenika Ivani Kobilci u Podbrezju

Lidija Tavcar pored predsjednika Slovenije Boruta Pahora, i kipar Mirsad Begic, 21.06.2016. Podbrezje

Otkrivanju spomenika nazočili su predsjednik Slovenije Borut Pahor, kipar Mersad Begić  i mnoge ugledne zvanice.

tačno.net
Autor/ica 25.6.2016. u 20:41