Kanađani snimaju film o Rijeci

tačno.net
Autor/ica 14.9.2013. u 09:41

Kanađani snimaju film o Rijeci

Film će biti sniman na nekoliko mjesta u Rijeci, uključujući i kompleks »Benčić«, koji će biti predstavljen gotovo kao zaseban lik u filmu

RIJEKA  Projekt »Preuzmimo Benčić« kanadske autorice Althee Thauberger predstavljen je u sklopu suradnje Grada Rijeke i kanadske kulturne fondacije Musagetes. Cilj projekta je realizacija polu-fiktivnog video dokumentarca o lučkom gradu srednje veličine, koji pokušava preseliti svoju umjetničku galeriju i knjižnicu na mjesto napuštene industrije.

Projekt se okvirno, ali ne i izravno, temelji na trenutnoj situaciji u Rijeci. Film će biti sniman na nekoliko ključnih mjesta u Rijeci, uključujući bivši industrijski kompleks »Benčić«, koji će biti predstavljen gotovo kao zaseban lik u filmu.

Ovim povodom pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar podsjetio je na dugogodišnju suradnju s fondacijom Musagetes, koja je kroz nekoliko projekata realiziranih u Rijeci pokazala otvorenost za teme koje se tiču senzibiliziranja za riječke javne prostore i industrijsku baštinu. Vezano za projekt »Preuzmimo Benčić«, Šarar je istaknuo da se u njega uključila široka platforma – od amaterske do visokoprofesionalne kulture, čije su aktere uspjeli povezati gosti iz inozemstva.

Direktor fondacije Musagetes, Shawn VanSluys, kazao je da je jedan od glavnih ciljeva ove fondacije promišljanje bivših industrijskih prostora kako bi se iskoristili u kulturne svrhe. VanSluys je istaknuo i da je u središtu svih dosadašnjih projekata bila ideja tranzicije. Projekt »Preuzmimo Benčić« predstavila je Althea Thauberger, kanadska umjetnica čiji se radovi uglavnom temelje na interakciji s lokalnim grupama s kojima realizira performanse, filmove, video uratke i knjige.

Za svoj projekt Thauberger je odabrala riječke udruge koje kvalitetno rade s djecom, a među njima su i dječji ansambl »Čudesni oblačak« Ri Teatra ispred kojeg se obratila Nataša Tepša te TRY Theatre u ime kojega je projekt podržao Ivan Verunica. Zahvala je upućena i Kate Foley, Denis Kirinčić, Ivani Peranić i Jorgeu Correi Bethencourtu iz drugih udruga i organizacija koje rade s dječjim uzrastom. U projektu »Preuzmimo Benčić« sudjeluju i profesori i učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, koji će raditi na izradi kostima.

Prema riječima Althee Thauberger projekt će okupiti 60-ak mladih izvođača koji će »okupirati« bivši tvornički kompleks »Benčić« i pretvoriti ga u umjetničku koloniju. Djeca će sama kreirati i stvarati priču, a projekt će problematizirati odnos rada i igre, kolektiva i individualnosti, industrije i proizvodnje. S realizacijom projekta krenut će se tijekom listopada paradom djece od Korza do »Benčića«, a premijera filma očekuje se u proljeće 2014. godine.

novilist

tačno.net
Autor/ica 14.9.2013. u 09:41