Izložba u Čačku: Sećanje na delo Sonje Savić u rodnom gradu

tačno.net
Autor/ica 14.9.2013. u 17:01

Izložba u Čačku: Sećanje na delo Sonje Savić u rodnom gradu

U čačanskoj galeriji ’’Risim’’ u petak je otvorena multimedijalna izložba ’’ Sonja Savić – devojka iz grada’’, u znak sećanja na veliku srpsku glumicu i svestranu umetnicu. Izložba se sastoji od autorskih filmskih i video radova Sonje Savić, odabranih fotografija, novinskih tekstova, rukopisa, audio zapisa, kao i nagrada koje je glumica dobijala na filmskim festivalima.

Izložba je organizovana u čast 52. rođendana velike glumice, a organizatori ističu da je ključni cilj postavke podsećanje javnosti na ogromno delo Sonje Savić, radi što bržeg osnivanja multimedijalnog centra i legata sa njenim imenom u Donjoj Gorevnici, gde se nalazi imanje porodice Savić, koje je, voljom Sonjine majke Mikaine, zaveštano gradu Čačku i predato na staranje Umetničkoj galeriji ’’Nadežda Petrović”.

Autor izložbe Predrag Živković naglašava da će taj centar, pored memorijalnog, kao glavnu imati produkcionu aktivnost.

“Naša želja je da tu okupljamo umetnike iz zemlje i inostranstva koji će, inspirisani Sonjinim stvaralaštvom, boraveći u tom prostoru stvarati autentična umetnička dela i to u oblastima alternativnog pozorišta, filma, vide i muzike”, kaže Živković.

Njen dugogodišnji prijatelj i saradnik, umetnik Srđan Đile Marković rekao je da je Sonja je bila neko ko se nije plašio da živi konstantnu promenu.

“Imala je savršen smisao da oseti muku sveta, da prepozna trenutak u kome se svet nalazi i da prepozna šta je ono što bi zaista bila umetnost ovog trenutka. Dakle, ne nešto što bi ličilo na sve što već znate, ne nešto što bi još jednom igralo po klišeima, već nešto što je autentično samo ona mogla da uradi. Eto, to je Sonja Savić”, rekao je Marković.

Sonja Savić rođena je u Čačku 15. septembra 1961. godine, a umrla je 23. septembra 2008.

Pre godinu dana pokrenuta je inicijativa da jedan od čačanskih parkova ili neka od gradskih ulica ponese njeno ime, a grupa lokalnih umetnika imala je želju da napravi skulpturu sa Sonjinim likom na temu ’’Ona hoda sama kroz grad’’. Ta ideja još uvek nije realizovana.

“Sonja Savić zaslužuje da u ovom gradu jedna ulica, trg ili neki drugi toponim ponese njeno ime, ali negde se stalo u tom procesu. Ja lično ne znam gde je problem, ni u čemu je problem. Ne vidim nijedan razlog da se to ne desi što pre”, ističe Predrag Živković.

Zanimljivo je da na otvaranju izložbe o čuvenoj Čačanki nije prisustvovao niko od predstavnika gradskog rukovodstva. Neki od njih viđeni su u obližnjim Mrčajevcima na tradicionalnoj ’’Kupusijadi’’.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor/ica 14.9.2013. u 17:01