“Igra s mitom” na 11. Šibenik Dance festivalu

tačno.net
Autor/ica 19.7.2022. u 16:08

“Igra s mitom” na 11. Šibenik Dance festivalu

Foto: Nemanja Maraš

U okviru 11. Šibenskog plesnog festivala/Šibenik Dance festival koji se održava od 25. do 30. jula ove godine u Šibeniku (Hrvatska) biće izvedena plesna predstava Igra s mitom koreografa Aleksandra Ilića. Na sceni Tvrđave Barone u petak 29. jula s početkom u 22.00 časa, predstavu će izvesti beogradske plesačice Katarina Ilijašević, Natalija Trifunović, Jovana Grujić i Katarina Bućić iz Instituta za umetničku igru.

Plesni projekat Igra s mitom je nastao u okviru rezidencijalnog programa u saradnji s Liberadnace, Kazalištem Kamenjak i Institutom za umetničku igru, a premijerno je izveden na sceni Zagrebačkog plesnog centra prošle godine.

Ideja za predstavu je nastala po motivima knjige Josip i njegova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom Josip i njegova braća, u plesnoj adaptaciji koreograf Ilić biblijsku priču postavlja u realnost, koristeći savremena sredstva mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, filologije i biblijske egzegeze. Po ideji i libretu Teodore Sujić, koreograf Ilić ironično se poigrava kroz igru i pokret s mitom.

Kostim potpisuju Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, adaptaciju muzike Georg Draušnik, a predstavu je pripremio Ognjen Vučinić.

tačno.net
Autor/ica 19.7.2022. u 16:08