HOMMAGE KAIMIJI

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.6.2019. u 13:11

HOMMAGE KAIMIJI

Foto: avaz.ba

Derviš Sušić „Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, režija Goran Damjanac, Narodno pozorište Tuzla

Predstava Posljednja ljubav Hasana Kaimije, nastala prema izvrsnom dramskom tekstu klasika bh. književnosti Derviša Sušića, svojevrsni je teatarski hommage tuzlanskog Narodnog pozorišta Kaimiji.

U stilsko-estetskom smislu čista je i do kraja konzekventno provedena teatarska seansa, u kojoj je umješnošću i kreativnošću dramaturga odlično inkorporirana sadržajnost Sušićeve kongenijalne pripovijetke Posljednja ljubav Hasana Kaimije.

Suvremeno pozicioniran i izveden teatarski akt sa ozbiljnim povijesnim zaleđem iz bosanskih povijesnih, ali i svih drugih nedođija.

Glumci Damir Mahmutović, Dražen Pavlović, Imra Zukić, Remira Osmanović, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Nedim Malkočević na stilski dosljedan način unutar snažne ekspresivnosti donijeli su ovaj scenski akt.

Značaj postavke, koja je već doživjela festivalske izvedbe uspješnice, je prije svega u revalorizaciji slojevite Sušićeve dramatike, u fascinantno ispisanim likovima, koji su u isto doba i mentalitetne vinjete, ali i tipologija iznimno suvremene game…

Dramaturški, redateljski i glumački apsolutno osviješten posao!

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.6.2019. u 13:11