HND peticijom traži ukidanje sramoćenja

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 11:39

HND peticijom traži ukidanje sramoćenja

Zdenko Duka i Slavica Lukić / Foto CROPIX

Traži se ukidanje kaznenog djela koje u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta. Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica

Piše: Siniša Pavić, Novi list

ZAGREB   Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je u srijedu potpisivanje peticije kojom se od Vlade i Hrvatskoga sabora traži ukidanje članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja, čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, autore novinskih tekstova i medijskih priloga.

Traži se ukidanje kaznenog djela koje u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta. Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica.

U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi »laki na obaraču« u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima. Istodobno, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje«, stoji, među ostalim, u tekstu peticije.

Tekst peticije možete pročitati OVDJE , a peticiju možete potpisati OVDJE

 

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 11:39