HALKA: Nezaboravna noć na Ilidži

tačno.net
Autor/ica 11.8.2013. u 10:29

HALKA: Nezaboravna noć na Ilidži

Koncert ansambla Halka održan sinoć na Ljetnoj pozornici Ilidža dugo će pamtiti osim članova ansambla, kojima je ovo bio premijerni nastup, i ljubitelji sevdaha koji su uživali u nekim od najljepših tradicionalnih pjesama u interpretaciji iznimnih i iskusnih muzičara ovog benda koji, iako na sceni postoji nepuna četiri mjeseca, iz dana u dan osvaja srca sve šire publike izvodeći čisti sevdah bez nepotrebnih primjesa drugih muzičkih elemenata i stilova.

Sjajni muzičari – gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović bili su na visini zadatka stvarajući zajedno sa vokalistom jedinstvenog glasa Božom Vrećom prekrasnu muziku koja je podsjetila na zlatno doba ilidžanskog festivala koji se održavao upravo na Ljetnoj pozornici.

Repertoar albuma koji je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon i koji je objavljen prošlog mjeseca, ovaj novoosnovani ansambl upotpunio je biserima sevdaha – pjesmama Negdje u daljine Radeta Jovanovića, Ah, ljubav, ljubav Selvera Pašića i sevdalinkom Žita  zlatom klasaju.

Ovacije publike izazvali su, možemo slobodno reći, Halkini hitovi – Kiša bi pala kojom je koncert otvoren, potom Jablani se povijaju, Na teferič pošla nana, Malenim sokakom, Oj Zumreto dušo moja. Publika je Halku dva puta vraćala na bis, na prvom su harmonikaš Adis Sirbubalo i pjevač Božo Vrećo izveli Oj Zumbule, a zatim im se pridružio ostatak benda uz izvedbu sevdalinke Zekerijaha Đezića Razbolje se šimšir list. Na drugom bisu izvedena je pjesma Đaurko.

Produkcija Gramofon je još jednom potvrdila svoje visoke standarde jer su zvuk i svjetlo bili savršeni tako da je čitav koncert zvučao i izgledao magično i nezaboravno. Halka će svoju bosanskohercegovačku turneju nastaviti 23. august u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, 24. augusta u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini te 25. augusta u Domu kulture u Brčkom.

Foto: Vanja Čerimagić 

tačno.net
Autor/ica 11.8.2013. u 10:29