Gradimir Gojer: SUŽIVOT

tačno.net
Autor/ica 7.6.2015. u 09:15

Izdvajamo

  • Suživjeti znači živjeti s barijerama, živjeti u getu, živjeti da bi se vegetiralo... To ne znači živjeti s komšijom, to ne znači živjeti s prijateljem koje je druge vjere. Bojim se da je pojam suživot mnogo krupniji problem BiH danas nego što to mnogi misle. Jer, ne može se živjeti protiv logike koju su građani BiH upražnjavali i u najtežim danima svoje povijesti, kada je na BiH kao stoljetnu državu napadao stostruko jači agresor nego što su tuđmanovi jezikoslovci!

Povezani članci

Gradimir Gojer: SUŽIVOT

Suživjeti znači živjeti s barijerama, živjeti u getu, živjeti da bi se vegetiralo… To ne znači živjeti s komšijom, to ne znači živjeti s prijateljem koje je druge vjere. Bojim se da je pojam suživot mnogo krupniji problem BiH danas nego što to mnogi misle. Jer, ne može se živjeti protiv logike koju su građani BiH upražnjavali i u najtežim danima svoje povijesti, kada je na BiH kao stoljetnu državu napadao stostruko jači agresor nego što su tuđmanovi jezikoslovci!

Piše: Gradimir Gojer

Svi komplimenti za uzorno organiziran doček Pape Franje, njegov boravak, nazočnost svim sadržajima tijekom boravka na tlu Sarajeva, svi komplimenti odborima i pododborima koji su se bavili ovom složenom mirotvorno-ekumenskom, duboko probosansko-hercehovačkom akcijom, a uz to prvorazrednim političkim i vjerskim događajem! Bez greške je organizirana putanja kojom se kretao uistinu najveći moralni autoritet čovječanstva danas. To može služiti na čast i državnim i entitetskim organima BiH, gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevo, policijskim agencijama, brojnim nevidljivim službama koje su radile da ova spektakularna i po BiH izuzetno značajna posjeta vatikanskog čelnika protekne u najboljem redu. Ipak, postoji jedna stvar koja je bitno remetila, da ne kažem ugrožavala kompletan dojam o izvrsnoj oragniziranosti državnih i entitetskih organa, kada je u pitanju ovaj, siguran sam, za BiH povijesni događaj!?! BHRT je sve učinila da cjelokupnu putanju kretanja pronositelja nade u svjetskim prostorima, Pape Franje, pokrije na pravi način. Međutim, treba istaći da je govorna kultura komentatora ovog za BiH, pa i region, povjesnog događaja bila ispod svake razine!

I novinari, ali i angažirani vjerski eksperti izgovarali su pojedine riječi katastrofalno. Njihovi akcenti i dužine koje su koristili da bi artikulirali svoj opis dešavanja u vezi sa posjetom Pape Franje bili su u najmanju ruku problematični. Već odavno se u našim medijskim prostorima osjeća nedostatak ozbiljnog lektorskog rada (ovdje je izuzetak, i to iznimno pozitivan – RTRS!), a ovo što se desilo prilikom posjete svetoga oca Sarajevu prvorazredni je jezički i kulturni skandal!

Ne bih trošio vrijeme, poglede i osmatraja na niz jezičkih nakaradnosti i gluposti u vezi sa izgovaranjem pojedinih pojmova i riječi, ali ovoga puta moj pogled biće usmjeren na jezičko-politički pojam, na riječ – suživot!

Prije početka agresije na Republiku BiH u ovom regionu u kojem mi živimo riječ suživot nije postojala! Postojala je jedina logična riječ za ono što smo svi prakticirali, u BiH prije svega, ali i u širem regionu Balkana, a to je riječ: zajednički život!!!

Nažalost, dolaskom takozvane demokracije na balkanske prostore dobili smo jedan pojam, proizveden u laboratoriji Tuđmanovih jezikoslovaca novog jezičkog izričaja: suživot???!!! Ima dobrih petnaest godina, pa i više, da se trudim u svojim javnim istupima upozoravati na pogubnost ove tuđmanice.

Jer, u BiH, u kojoj je stoljećima komšijstvo tvorilo zajednički život, nikada se, bukvalno nikada nije suživjelo?!? Bosanci i Hercegovci katolici, Bosanci i Hercegovci pravoslavci i Bosanci i Hercegovci muslimani živjeli su stoljećima zajedno! Oni nikada nisu suživjeli. Jer suživjezti znači živjeti jedni pored drugih, sa evidentnim potenciranjima razlika, a poništenjima sličnosti u oblicima i formama života.

Pa čak i u samim istupima na skupu koji je trebalo da pokaže naše bogatstvo različitosti u Pastoralnom centru Ivan Pavao Drugi u Sarajevu pred svetim ocem nije se mogla zaobići riječ zajednički život! Jer nije niti logično da se zaobiđe! Pošto stoljeća zajedničkog života muslimana, katolika i pravoslavaca ne dopuštaju falsificirano tumačenje povijesti kroz lingvistiku!

Suživjeti znači živjeti s barijerama, živjeti u getu, živjeti da bi se vegetiralo… To ne znači živjeti s komšijom, to ne znači živjeti s prijateljem koje je druge vjere. Bojim se da je pojam suživot mnogo krupniji problem BiH danas nego što to mnogi misle. Jer, ne može se živjeti protiv logike koju su građani BiH upražnjavali i u najtežim danima svoje povijesti, kada je na BiH kao stoljetnu državu napadao stostruko jači agresor nego što su tuđmanovi jezikoslovci!

Papa Franjo, koji iskazuje nevjerojatnu ljubav za sve ljude svijeta, posebno za one na bilo koji način ugrožene, došao je u Sarajevo sa plemenitim namjerama da centar jedne regije, a Sarajevo je to zasigurno, prije svega kao raskrižje kultura i civilizacija, blagoslovi i da plemenitu razliku među narodima i građanima BiH ne potencira u onom smslu u kojem to čine ovdašnji političari, pa i u njihova kola upregnuti dežurni jezikoslovci!

Zato mi je od sveg događanja u Sarajevu AD 2015. zasmetala tek jedna riječ. Ali ta riječ suživot je detonator razorne moći, koji BiH vidi tek i samo kao tri feuda, sa feudalcima kojima ta riječ omogućava dalje uvećanje osobnih feuda. Povijest ipak ne dopušta falsifikat!

Vraćaući se na posjet Pape Franje Sarajevu vrijedno citiranja bi bilo, uz briljantan govor vladike Grigorija, pomenuti jednu rečenicu čelnika Židovske zajednice u BiH, Jakoba Fincija, koji je bez ustezanja i straha od moralnih i političkih autoriteta, kazao jednu krupnu istinu: „…govorimo istinu jer nismo političari da lažemo…“

Nažalost, političarima se u njihova idiotska nacionalistička kola sami uprežu ovdašnji jezikoslovci, te brojni novinari, koji manipulirajući rječju suživot, pa čak i u prijevodu Papinih poslanica falsificiraju i to svijesno (!!!) ovdašnje događanje, ovdašnji svakodnevni život.

tačno.net
Autor/ica 7.6.2015. u 09:15