Frljić pisao Lekoviću: Medijski linč je uvod u nasilje

Oliver Frljić
Autor/ica 31.7.2015. u 09:07

Frljić pisao Lekoviću: Medijski linč  je uvod u nasilje

Oliver Frljić, intendant riječkog HNK, otvorenim pismom obratio se Saši Lekoviću, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, povodom medijskog linča kojeg je pokrenulo uredništvo Slobodne Dalmacije. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Leković, 

5. kolovoza će u riječkom HNK pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče. Riječ je o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene.  Cijeli skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira. Kroz njega se trebao dati prostor onim iskustvima koja inače nisu prisutna u javnom prostoru. Iako je dobila navedne informacije, a novinar Davor Krile napisao tekst koji ih je točno interpretirao, Slobodna Dalmacija se odlučila navedeni tekst opremiti na način da se protiv organizatora i sudionika skupa pokrene medijski linč. Tekst je naslovljen “U Rijeci spremaju ‘KONTRA OLUJU'”, iako takav naslov nema nikakve veze niti sa sadržajem teksta, niti sa sadržajem planiranog skupa. Većina portala prenijela je samo naslov, te svoje daljnje interpretacije gradila na njemu. Ovim putem bih Vas, kao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, molio da se o navedenom potezu Slobodne Dalmacije – koji predstavlja eklatantan primjer kršenja novinarske etike, proizvođenja masovne histerije i huškanja – javno očitujete. Vjerujem da, kao i većina hrvatske javnosti, ne biste htjeli da ovaj skup završi nasiljem od strane onih koji još uvijek ne mogu prihvatiti da postoje i neka drugačija iskustva i mišljenja, pri čemu im zdušno asistira dio hrvatske medijske scene. Sudionice skupa su, još jednom ponavljam, isključivo žene.

sd

Slobodna Dalmacija se odlučila navedeni tekst opremiti na način da se protiv organizatora i sudionika skupa pokrene medijski linč 

Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja, u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20.00 sati, dok bude trajala središnja proslava u Kninu, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca pet protjeranih žena različite nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković, ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.

Kroz njihova sjećanja i životne priče pokušat će se ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušava predstaviti službena/e politika/e. Njihova „kontrasjećanja“ koja nisu usmjerena „protiv“ već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službena povijest. Upravo stoga, ovaj razgovor kao svojevrsna usmena povijest svjedokinja jednog vremena pomoći će da njihova iskustva ne ostanu tek osobna sjećanja.

Ovim događanjem pokušavamo otvoriti i javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom “mirnodopskim” nasiljem kroz dominantne/muške narative o ratu, te mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja.

Tagovi:
Oliver Frljić
Autor/ica 31.7.2015. u 09:07