Filter arhitektura pobjednik

tačno.net
Autor/ica 8.3.2013. u 13:55

Filter arhitektura pobjednik

Za sve kojih nema iako jesu. Za čitav 25.671 život koji je hladnokrvno izbrisala birokratska ruka. Spomenik kao opomena da život nije samo mrtvo slovo na papiru.

Jučer smo u Prešernovom gledališču Kranj izabrali najbolju zamisao za spomenik izbrisanima koji ćemo upotrijebiti kao scenski element u predstavi 25.671, a kao prijedlog za postavljanje spomenika poslat ćemo ga i Vladi Republike Slovenije. Dobili smo deset prijedloga od osam stvaralaca iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a pobijedila je zamisao biroa Filter arhitektura iz Sarajeva koju su oblikovali Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić i Nedim Mutevelić. Kao što su navedeni stvaraoci zapisali u obrazloženju svoga prijedloga, proizlazili su iz analogije između čina fizičkoga i moralnog uništenja. »Poruka je da Slovenija prije brisanja i poslije njega nije jednaka. Ono što obilježava novu Sloveniju nisu njezini nacionalni simboli, nego stigma 25.671 izbrisanoga«, zapisali su u birou Filter arhitektura.

Spomenik žrtvama brisanja trebao bi biti opomena svim vladama da se brisanje koje se je prije 21 godinu dogodilo u Sloveniji, kada su iz registra stalnoga stanovništva izbrisali 25.671 osobu, ne bi smjelo nikada dogoditi i nikada više ponoviti.

Predstavu 25.671 režira Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, a u njoj nastupaju Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko i Matjaž Višnar. Premijera će biti 21. ožujka 2013.

 

tačno.net
Autor/ica 8.3.2013. u 13:55