Festival „Bookstan“ otvoren izložbom „Sarajevo u srcu Pariza“

Sanela Gojak
Autor/ica 3.7.2019. u 10:15

Festival „Bookstan“ otvoren izložbom „Sarajevo u srcu Pariza“

U galeriji „Zvono“ u Sarajevu otvorena je izložba fotografija “Sarajevo u srcu Pariza” iz proširenog i izmijenjenog ciklusa autora Milomira Kovačevića Strašnog koja je dio međunarodnog festivala književnosti Bookstan koji se u Sarajevu održava od 3. do 7. jula.

Autor Kovačević je objektivom zabilježio predmete, kućne potrepštine i neke druge stvarčice emotivne vrijednosti koje su u Pariz ponijele Sarajlije nastanjene u gradu na Seni zbog proteklog rata ili drugim povodom. Osim starih crnobijelih fotografija, na izložbi su predstavljene fotografije na kojima nalazimo tabakeru, lutku, kutije za začine, seharu, ogledalo, lončić, kofer, bluzu i druge sitnice kroz koje je Strašni ispričao priču o Sarajevu u srcu Pariza.

„Ovo je zasigurno najintimnija Milomirova izložba, za koju je Damir Uzunović rekao da je ona spoj onoga što je muzej pokidanih veza, ali i „Muzej nevinosti“ Orhana Pamuka. To je spoj predratne i ratne fotografije Milomira Kovačevića Strašnog s obzirom na to da je riječ o predmetima koji su intimno važni Sarajlijama koji su napustili grad“, rekla je na otvaranju izložbe predsjednica Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“ Kristina Ljevak.

Sam autor kad je čuo temu ovogodišnjeg festivala Bookstan „Građanin/ka svijeta i Fantom slobode“ ova izložba mu je pala na pamet jer je to sudbina njegova, ali i Sarajlija koji su živjeli u Parizu.

„Želja je bila da ispričam jednu malo intimniju priču o Sarajlijama koji tamo žive. Mnogo godina prikazivanja ratnih strahota o Sarajevu, BiH i bivšoj Jugoslaviji, želio sam da napravim jednu sasvim drugu priču“, istakao je Strašni, te dodao da manje/više zna sve ove ljude jer je kod njih bio u kućama, odnosno rođendanima, proslavama i kod svih je vidio na nekom vidnom mjestu neki predmet iz Sarajeva.

U početku je bila ideja da  Strašni snimi predmet, te da svako napiše svojom rukom zašto mu je taj predmet toliko bitan, pa su prvi predmeti koje je fotografisao bili džezve, vučko, mlinovi za kafu. Međutim, danas ova izložba bilježi više od 200 predmeta i priča, i nastavlja se.

Milomir Kovačević Strašni je jedan od najznačajnijih sarajevskih fotografa sa francuskom adresom i oficijelni fotograf Internacionalnog književnog festivala Bookstan čijom izložbom je i otvoren ovogodišnji festival.

Sanela Gojak
Autor/ica 3.7.2019. u 10:15