Epitaf Radiju Bosne i Hercegovine – Ratnom studiju Mostar

tačno.net
Autor/ica 14.5.2018. u 14:01

Epitaf Radiju Bosne i Hercegovine – Ratnom studiju Mostar

Radio Bosne i Hercegovine – Ratni studio Mostar

Rođen 16 septembra 1992 – ubijen 09 maja 1993

Bivša novinarka Ratnog studija Mostar 1992-1993, Jasna Badžak koja je Mostar napustila prije 25 godina nakon što je prisustvovala dogovoru Tute, Šuška, Bobana, Prlića i ostalih hb čelnika 10 aprila 1993. u hotelu Ero, a njene kolege sa Ratnog studija i njena porodica završili u logorima, objavila je svoju audio priču o Radiju BiH – Ratnom studiju Mostar.

“Ovaj sam snimak, sa ogromnim bolom u duši i teškim sjećanjima, napravila u aprilu prošle godine, nadajući se da će biti hrabrosti da se objavi.

Ali Ratni studio Mostar je ‘persona non grata’ u novoj, izmišljenoj, istoriji koja prevladava u klero-nacionalističkim krugovima koje još uvijek uništavaju sve ono što smo imali. Naše zajedništvo, naše anacionalne, kosmopolitske vrijednosti, naš zajednički život kada nikoga nije pitao ko je koje nacionalnosti, već isključivo da li je ‘raja ili papak’ (za one koji ne znaju, čovjek ili nečovjek).

Ratni studio Mostar su mrzile sve zaraćene strane i Armija BiH, i HVO i četničke snage. I balije, i ustaše i četnici. Mostarci koji su ostali Mostarci i danas znaju da je ogromna razlika uvijek bila i ostala između balija i Muslimana, između ustaša i Hrvata, između četnika i Srba.

Mi smo bili samo Mostarska raja. I ništa više. I danas kada pričamo i sjećamo se toga poduhvata u jednom se slažemo: ‘Koja je to bila i ludost i hrabrost emitovati nezavisni radio bez slobodne teritorije i svaki dan se suočavati sa uperenim puškama na nas, nenaoružane pobunjene Mostarce’.

I svi smo ponosni na to i barem ja mislim da trebamo postojati i u BiH istoriji. Svjetska istorija nas je već zapisala.

Puna imena nisam namjerno navodila jer su moja raja prošla neopisivi pakao, platili preveliku cijenu što su bili pobunjeni glas Mostara, i ja nemam pravo da im otvaram teške rane.

Za dežurne ‘patriote’, ni onda me nije bilo briga za vaše ‘mišljenje’, a četvrt vijeka kasnije još manje.”

 

jasnab6

Jasna Badžak je imala 20 godina. Ova ‘uniforma’ je samo prsluk koji su nosili na prvu liniju da ih ne gađaju kao novinare i jedini način na koji su se mogli uslikati za iskaznice

jb1

jb4Jasna sa Emirom Pašić, spikericom – najljepši glas Radija – i tehničarima koji su čuvali odašinljače

tačno.net
Autor/ica 14.5.2018. u 14:01