Drugi dan SFF: Projekcije “Otok ljubavi”, “Cure – Život druge”, “Mr. Turner”

tačno.net
Autor/ica 16.8.2014. u 10:49

Drugi dan SFF: Projekcije “Otok ljubavi”, “Cure – Život druge”, “Mr. Turner”

Već drugi dan Sarajevo Film Festival (SFF) donosi projekcije 24 ostvarenja i brojne filmske susrete. Prvi dugometražni igrani film koji će se takmičiti za najveću nagradu festivala Srce Sarajeva je “Cure – Život druge” švicarske redateljice bosanskih korijena Andree Štake. Sarajevo Film Festival ima čast da prvi nakon uspjeha u Kanu prikaže film “Mr. Turner” i ugosti režisera Mikea Leigha, dok publika će publika u Otvorenom kinu, odmah poslije svjetske premijere u Lokarnu, gledati ostvarenje bh. redateljice Jasmile Žbanić “Otok ljubavi”.

Inače, na svečanoj ceremoniji otvaranja SFF-a, koja je priređena u petak navečer u Narodnom pozorištu, direktor smotre Mirsad Purivatra, pozdravio je goste, ističući da su to prijatelji festivala u proteklih 20 godina.

“Rođendani su uvijek prilika da budete zajedno sa svojim najboljim prijateljima. Zadovljstvo mi je da su večeras s nama prijatelji koji su u proteklih 20 godina doprinijeli razvoju festivala. Želim se posebno zahvaliti dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva, koji ove trenutke slavlja dijele s nama”, istakao je Purivatra.

Jedna od najvećih zvijezda jubilarnog Sarajevo Film Festivala je meksički glumac Gael Garcia Bernal, kojem je uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva.

“Jako je lijepo biti nagrađen za bilo što. To je za mene lijep dar, kao i ovaj poziv da dođem u Sarajevo. To je dokaz da je film globalan. Mnogo sam znatiželjan zbog čega su baš mene izabrali za nagradu Počasno Srce Sarajeva”, kaže Bernal za RSE.

Sarajevskim crvenim tepihom i ove godine se prošetao velik broj regionalnih filmskih zvijezda, među njima i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. Ona je kazala da je njena europska karijera počela sa sarajevskim festivalom.

“Moja neka europska priča je počela baš sa Sarajevom. Tu sam dobila Srce Sarajeva za film ‘Što je muškarac bez brkova’, nakon toga je uslijedila suradnja sa Jasmilom Žbanić, koja je mi je otvorila sva dodatna vrata i danas sam tu gdje jesam, zahvaljujući Sarajevu”, navodi Cvitešić u izjavi za RSE.

Neizostavan gost festivala je i hrvatski glumac Leon Lučev, koji je i ove godine u Sarajevu u ulozi predavača na Talents Sarajevu.

“Meni je ovo osma godina da sam na Talents Sarajevo i ove godine sam se pitao da li tu, zaista, trebam biti. Ali, sam se ponovno odlučio, jer su mi dali priliku da radim sa redateljima i glumcima. Ako je Sarajevo Film Festival jedno srce, onda je Talents Sarajevo – srce srca”, pojasnio je Lučev za RSE.

Gost festivala je i srbijanski glumac Sergej Trifunović, koji će u glavnom gradu održati koncert sa svojim bendom.

“Ja volim da dođem tu. Čim ste me videli toliko puta tu, znači da mi je lepo”, smatra Trifunović.

Redateljica Andrea Štaka ove godine u Takmičarskom programu za igrani film predstavit će se sa filmom “Cure – Život druge”. Prije nekoliko godina je osvojila Srce Sarajeva za svoj prvijenac “Gospođica”.

“Meni Sarajevo Film Festival puno znači. Živim u Švicarskoj, a moj film je koprodukcija sa Hrvatskom, Švicarskom i njemačkom televizijom ‘Arte’. Radim u Europi, ali sam kroz ovaj festival i kroz moj prvi film ‘Gospođica’ došla u dodir sa filmskim svijetom regije. Mislim da je Sarajevio Film Festival napravio dosta da se filmski umjetnici povezivaju”, ističe Štaka za RSE.

Bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović redovita je gošća sarajevskog crvenog tepiha.

“Festival je sve bolji i veći. Sve smo jači i sve nas je više. Amerika i Hollywood je nekada bio tako daleko, sada više nije, jer i mi glumci iz Bosne i Hercegovine tamo putujemo i radimo. Osjećaj je divan”, navodi Marjanović.

Na devetodnevnoj filmskoj smotri bit će prikazano oko 250 filmova iz 60 zemalja. Za nagradu se bori 50 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. U 20 godina festivala prikazano je ukupno 3092 filma.

 

 

RSE

tačno.net
Autor/ica 16.8.2014. u 10:49