DINO RADOJEVIĆ OD AMERIČKE DRAME DO KRALJEVA

Gradimir Gojer
Autor/ica 20.8.2018. u 16:50

DINO RADOJEVIĆ OD AMERIČKE DRAME DO KRALJEVA

Foto: enciklopedija.hr

Dino Radojević, član glasovitog zagrebačkog kartela redatelja, školovao se na slovenačkim scenskim učilištima. U Sloveniji je napravio prve redateljske korake da bi ga guru zagrebačkog i hrvatskog kazališta dr. Branko Gavella pozvao u tadašnje Zagrebačko dramsko kazalište, danas Dramsko kazalište Gavella. Rijetko uspješan period i ovoga kazališta, ali i Dina Radojevića vezan je za njegove inscenscije američke dramatike, koja je na našim prostorima zaživjela upravo u Zagrebačkom dramskom kazalištu i teatru sa beogradskog Crvenog krsta, Beogradskom dramskom pozorištu…

Međutim, Radojević će zenit svoga djela doživjeti postavljajući na scenu dva teksta Miroslava Krleže scenarij/dramu Put u raj i, osobito Kraljevo.

Režijom Krležine legende Kraljevo Radojević je uspostavio potpuno nove standarde u čitanju Krležinih tekstova i njihovoj postavci na kazališnu scenu, jer je uspostavom izvanrednog simultaniteta scena pridonio da veliki pisac profunkcionira na način razumljiv i najširim slojevima teatarske publike. Valja zabilježiti da je vezanost za Miroslava Krležu, rezultirala i postavkom glasovite monodrame Razgovori s Miroslavom Krležom, u interpretaciji Radeta Šerbedžije, inače scenskom inačicom istoimene knjige Predraga Matvejevića. Ipak, postavka Kraljeva u teatarskim analima ostati će ubilježena kao veliki datum hrvatskog teatra.

Djelo Dina Radojevića kako u segmentu interpretacija američke drame tako i Krležinih djela pokrenulo je rijetko pozitivne procese u hrvatskom teatru!

Gradimir Gojer
Autor/ica 20.8.2018. u 16:50