Deblokada uma

Vječna Bosna
Autor/ica 8.8.2018. u 21:09

Deblokada uma

U četvrtak, 02.08.2018. godine tim UG Vječna Bosna učinilo je posjetu Mostaru, gradu negradu, gradu razgradu, gradu nemostogradu, ali gradu koji, iako negrad, nemostograd, razgrad, ima buntovnike kakvih nijedan drugi bosanski grad negrad nema!

Pozvani na promociju ukoričenih kolumni jednog od mostarskih buntovnika, Elvedina Nezirovića, simbolična naslova „Deblokada grada“ u izdanju Centra za kritičku misao i portala tačno.net, odazvali smo se u znak poštovanja i podrške svima koji imaju hrabrosti ne klečati u vremenu podaničke kulture jer za nas javna, argumentovana, nezavisna kritika nema cijenu!

Moramo biti svjesni da za uspjeh demokratije nisu toliko presudne institucije koliko mišljenja i stavovi građana o političkim procesima te o ulozi pojedinca i mogućnosti njegova uticaja na političke procese. Ovo je vrijeme političke neosviještenosti i podaničke kulture (političke pasivnosti), zato je naša participacija u podršci i radu svih buntovnika, do konačnog ujedinjenja, obaveza!

U ovom osvrtu se ne želimo baviti samim tekstovima za koje s pravom možemo reći da su „hrabar čin građanskog bunta“ jer su mnogo toga već rekli relevantni promotori među kojima i fra Ivan Šarčević, dr Nerzuk Ćurak, Nedžad Maksumić, … samo ćemo se osvrnuti na fragmente zbog kojih vrijedi, ovakvom političkom stanju u državi, ustati i reći –Ne!

elvedindeblokadagrada

Iz kolumne „Bošnjak s greškom

*„U savremenoj bosanskohercegovačkoj društveno-političkoj praksi, stvarna pozicija moći je izmještena iz legalnih državnih institucija u bezlične kancelarije lokalnih stranačkih kabadahija, koji po nalogu vlastitih, bilo stranačkih, rodbinskih ili nekih drugih interesa, iz sjene upravljaju ljudskim sudbinama.“ ,

pa tako predsjednik Gradskog odbora SDA stranke u Mostaru, izvjesni Salem Marić, može nazvati gradonačelnika i zatražiti da se Nezirovića skloni iz komisije koja treba pripremiti Aplikaciju za kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024.- Odjel za kulturu Grada Mostara, i to samo zato što, pazite sad, „piše protiv nas“, tj.njih, tj. ima hrabrosti pisati o njihovom javašluku i lopovluku! Da! Tako oni upravljaju našim sudbinama!

*„Svedeni na stranačke iskaznice, izgubili smo svoju pojedinačnost, svoju ljudskost i postali društvo poltrona, oportunih i uhljebljenih beskičmenjaka bez stava i karaktera, stado praznoglavaca koji svoju životnu funkciju ispunjavaju zadovoljavajući najprimitivnije nagone, a takvima se lako manipulira i još lakše upravlja. Prestali smo, kao građani, reagirati na društvene nepravde…“

*„Vladajuće političke stranke nisu ništa drugo nego masonske lože, koje se svim silama trude uvjeriti nas da je svako suprotstavljanje njihovoj vaninstitucionalnoj moći apsurdno i besmisleno.“

Izdvojeni fragmenti su stvarnost koju svi živimo, stanje zbog kojega imamo zahvaliti i nastanku UG Vječna Bosna!

Vječna Bosna ide dalje, a vi…?

pavarotipromocija elvedin

Vječna Bosna
Autor/ica 8.8.2018. u 21:09