Collegium artisticum: Kemal Hromić – Izložba plakata COVID-19

Collegium Artisticum
Autor/ica 7.2.2021. u 13:18

Collegium artisticum: Kemal Hromić – Izložba plakata COVID-19

Galerija Collegium artisticum je najavila otvorenje izložbe plakata “COVID-19“ autora Kemala Hromića. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 8. februara 2021. godine u 11:00 sati, u sklopu XXXVII Internacionalnog festivala “Sarajevska zima“, a publika će izložbu moći pogledati do 16. februara 2021.

U predgovoru kataloga izložbe, autor Kemal Hromić je zapisao da se “snaga civiliziranog društva, između ostalog, mjeri snagom umjetničkog duha koji prepoznaje ljepote, intimu, intrige ali i terete vremena u kojem društvo živi. Umjetnost prepoznaje, spoznaje, tumači, bilježi i prenosi kroz vrijeme i prostor pojedinačno i kolektivno iskustvo ljudskog postojanja; i u svom najboljem obliku predstavlja trajni izraz postojanja budućim generacijama.

Stoga je prikladno i potrebno ukazati na okolnosti, opasnosti i herojske žrtve svih koji su na prvim linijama borbe protiv pandemije COVID-19: medicinskih radnika, heroja hitnih službi, kao i svih građana koji se nose s pandemijom COVID-19.

Zdravstveni, emocionalni, ekonomski teret pandemije prisutan je kod pojedinca, u svakoj obitelji, u svakom gradu, u svakoj državi, doista predstavlja ogroman teret za čovječanstvo.

Izložba plakata COVID-19 moj je način da izrazim zahvalnost svima koji se bore za suzbijanje pandemije. Trajni zapis njihove predanosti i naše zahvalnosti.

Ovo je moj način da ovjekovječim uspomenu na podneseni teret, bol, nadu, ustrajnost i zahvalnost ovog vremena u umjetničkom i kreativnom obliku i da pokažem univerzalnu dimenziju ove globalne tragedije.“

Kemal Hromić je rođen 1942. godine u Sarajevu. Pohađao je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1967. godine. Od 1967. do 1992. godine radio u preduzeću “Famos“ kao samostalni programer za dizajn i sajmove. Od 1992. do 1996. godine radio kao profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Takođe, član je međunarodne organizacije grafičkih dizajnera ICOGRADA i međunarodne organizacije dizajnera ISCID.

Za umjetnička ostvarenja primio je više nagrada i priznanja iz oblasti primijenjene i likovne umjetnosti, među kojima su: Nagrada za tekstilni dizajn COLLEGIUM ARTISTICUM 1998, Nagrada za umjetnički dizajn stakla COLLEGIUM ARTISTICUM 1999, Nagrada za umjetničku fotografiju COLLEGIUM ARTISTICUM 2000. i COLLEGIUM ARTISTICUM 2003, Nagrada za seriju plakata COLLEGIUM ARTISTICUM 2004.

Dobitnik je Zlatne plakete i značke Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Godine 2000. dobija status zaslužnog člana ULUPUBiH-a povodom 45. godišnjeg jubileja, kao najvećeg priznanja što ga dodjeljuje ovo udruženje.

Dobitnik je Zlatne plakete Udruženja likovnih umjetnika BiH, za doprinos i razvoj Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj.

Tokom četrdesetpetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na pedesetak samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te učestvovao na mnogim simpozijima i kongresima grafičkog i industrijskog dizajna u zemlji i inostranstvu.

Izložbu plakata “COVID-19“ autora Kemala Hromića možete pogledati u periodu od 8. do 16. februara, od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

U prostoru galerije Collegium artisticum može se pogledati i izložba arhitektonskih ostvarenja iz 2020. godine članova i članica Asocijacije arhitekata u BiH, a koja je dio kolektivne selektivne godišnje izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM 2020“.

Virtualnu izložbu “COLLEGIUM ARTISTICUM 2020“ možete pogledati na platformi Artsteps: https://www.artsteps.com/view/6005d3c9bc6c86541127ce1c i na stranici YouTube:  https://youtu.be/k6vzFFyBGTM

Collegium Artisticum
Autor/ica 7.2.2021. u 13:18