Čedomir Petrović: POMRAČENJE

Čedomir Petrović
Autor/ica 15.9.2016. u 16:32

Izdvajamo

  • Kroz plač uspeo je da mi kaže – Petrović … vidim na televizor, pička im materina, da te bombardiraju. Nemo da pogineš Petrović, oću još jednom da te vidim. Svi, kolko vas ima, cela porodica, odma sedaj na voz i pravac kod mene. Ti znaš da ja nemam ništa, al‘ će sve da podelimo …

Povezani članci

Čedomir Petrović: POMRAČENJE

 

Vulin:  Srbija čuva dostojanstvo migranata 

Srbija se od drugih zemalja u postupanju u migrantskoj krizi najviše razlikuje po tome što se mi prema ljudima odnosimo sa dostojanstvom, jer svako ljudsko biće za nas ima pravo na dostojanstvo. 

Ovo je izjavio ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. 

“Ima puno bogatijih zemalja od nas, ima više novca od nas svuda po svetu, ali takav ljudski odnos prema njima kao što postoji u Srbiji teško možete pronaći”, rekao je Vulin tokom posete radionici koju organizuje dobrotvorna fondacije Srpske pravoslavne crkve “Čovekoljublje”. 

On je pohvalio Čovekoljublje zbog postupanja u migrantskoj krizi, kada su delili telefonske kartice i novac izbeglicama sa Bliskog istoka, za šta su odvojili 56 miliona dinara. 

Vulin je ukazao i da je Čovekoljublje otišlo i korak dalje, jer je, u okviru istog tog projekta, obezbedilo i značajna sredstva za ljude iz socijalno ugroženih kategorija u Srbiji, tako da su “i naši ljudi osetili konkretnu pomoć i da neko vodi računa i brine o njima”.

                                                                  ***

Vulin:  Slušam naređenje

Ja sam deo Vlade Srbije, deo tima koji sprovodi odluke Vlade, što znači da ću poslušati naređenje i ništa neću komentarisati, rekao je Vulin u Preševu.

                                                                  ***

Vulin:  Vreme je za drastičnije mere protiv migranata

Restriktivne mere za migrante.

Vulin najavio mogućnost postavljanja žica i barijera na granicama.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od Vlade zatražiti konkretnije mere za smanjenje nekontrolisanog priliva migranata u Srbiju, navodeći kao mogućnost postavljanja određenih prepreka.

Ovaj predlog ministra uslediće, kako je naglasio po povratku premijera Aleksandra Vučića iz dvodnevne posete Parizu.

“Vreme je da predložim premijeru neke drastičnije mere s obzirom na to da se struktura migranata promenila, te da je među njima sve veći broj ekonomskih migranata. Imamo vojsku i policiju na granicama, ali možda su i barijere ili postavljanje određenih prepreka jedno od rešenja da se smanji broj migranata”, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da Srbija ne može da bude zemlja u koju će migranti ulaziti, a da iz nje ne mogu da izađu.

“Ekonomski migranti ne mogu da idu nigde u Evropu, pa onda ne mogu ni da ostaju u Srbiji”, podvukao je Vulin.

Sve tri izjave date su u periodu od tri nedelje. Osoba je ministar u Vladi Srbije

                                                                    ***

Ohrid – Beograd  1999.

Život je toliko nepredvidljiv, da nikada ne možemo znati kada će nam gost zakucati na vrata, a kada ćemo mi to sami učiniti. U vreme bombardovanja 1999. godine, niko od mnogobrojnih “velikih prijatelja” iz inostranstva nije nam se javio da pita, kako smo ili da pozovu decu kod njih. Jedini koji se javio, bio je moj drug iz vojske Tahir Džavid, brica i sjajni muzičar, Turčin iz Ohrida.

Kroz plač uspeo je da mi kaže –  Petrović … vidim na televizor, pička im materina, da te bombardiraju. Nemo da pogineš Petrović, oću još jednom da te vidim. Svi, kolko vas ima, cela porodica, odma sedaj na voz i pravac kod mene. Ti znaš da ja nemam ništa, al‘ će sve da podelimo

Čedomir Petrović
Autor/ica 15.9.2016. u 16:32