Briljantni Mustafić oduševio Split: Aziz je Lucićevo remek djelo

tačno.net
Autor/ica 10.8.2017. u 11:09

Izdvajamo

  • »Ovo je predstava koja se ne tiče samo zapadnoeuropske civilizacije, nego se tiče i civilizacijskog modela kojeg trenutno živimo i u kojem mislimo da postoji kultura dijaloga i razumijevanje među kulturama, ali itekako ima neodgovornog, ksenofobnog i rasističkog u tim istupima te ova predstava ima duboko humanistički angažiran karakter«, izjavio je Mustafić nakon praizvedbe.

Povezani članci

Briljantni Mustafić oduševio Split: Aziz je Lucićevo remek djelo

“Ova drama Predraga Lucića je priča o stupovima malograđanskog društva koje svojim predrasudama i strahovima koji često dolaze organizirano, može destruirati naše živote”

Praizvedba drame Predraga Lucića »Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad« uprizorena je u srijedu kasno navečer na otvorenoj pozornici kompleksa Vile Dalmacija u sklopu programa 63. Splitskog ljeta

Ovo je jedina dramska premijera ovogodišnjeg Splitskog ljeta, a riječ je o duhovitoj tragikomediji po motivima »Pira malograđanina« Bertolta Brechta koju je redatelj Dino Mustafić postavio s dramskim ansamblom Hrvatskog narodnog kazališta Split.

»Ovo je predstava koja se ne tiče samo zapadnoeuropske civilizacije, nego se tiče i civilizacijskog modela kojeg trenutno živimo i u kojem mislimo da postoji kultura dijaloga i razumijevanje među kulturama, ali itekako ima neodgovornog, ksenofobnog i rasističkog u tim istupima te ova predstava ima duboko humanistički angažiran karakter«, izjavio je Mustafić nakon praizvedbe.

Istaknuo je kako je radnja drame »Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad« smještena u korelaciju odnosa zapadne civilizacije i kulture sa svim predrasudama, stereotipima i strahovima od drugog i drugačijeg.

Po njegovim riječima ova drama ima jako puno humornog potencijala s vrlo oštrom satirom. »Ova drama Predraga Lucića je priča o stupovima malograđanskog društva koje svojim predrasudama i strahovima koji često dolaze organizirano, može destruirati naše živote«, kazao je Mustafić.

Također je rekao kako je režirajući ovu predstavu imao na umu delikatnost teme kojom se bavi ova drama te svijest da je ona napisana prije deset godina, ali je i sada vrlo aktualna. »Nikad nisam razumio zašto su ovakvi tekstovi dolazili pod neke ideološke i političke dioptrije i zašto se ovaj tekst nije mogao ranije izvesti,« rekao je Mustafić.

Aziz120

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split Goran Golovko je istaknuo kako je publika izvrsno primila ovu predstavu te da je on zadovoljan takvom reakcijom.

»Radi se o drskoj i provokativnoj satiri koja nesmiljeno progovara o nekim neugodnim temama«, rekao je Golovko.

»Na svadbeno slavlje gdje za stolom nalazimo likove koji su do nas potegli iz vremena Brechtovog Pira, stiže novi, nezvani gost – Aziz. Različit. Koji ne pripada poznatoj situaciji. Tamnije boje kože. Dakle, vjerojatno Arapin. I do tada veselo anarhična slika obitelji mijenja se pod utjecajem poznatih nam predrasuda – otkriva se njeno malograđansko naličje koje pod utjecajem sveprisutne propagande ne zna više prihvatiti drugačijost. U plesaču Azizu, očekivano i nažalost predvidljivo, vidi terorista«, navodi se u pisanom materijalu ove praizvedbe.

“Zovem se Aziz. Moje ime u prijevodu znači moć. Moć? To je stajati na ulici ne očekujući ništa!”

Naslovnu ulogu Aziza, tamnoputog neznanca, nezvanog gosta čije prisustvo duboko uznemiri malograđansko svadbeno slavlje, tumači Nikša Arčanin. U ostalim ulogama nastupaju: Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Tajana Jovanović, Marjan Nejašmić Banić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Davor Pavić, Vicko Bilandžić, Ivo Perkušić, Ivan Baranović, Mia Čotić i Zdeslav Čotić.

Autorski tim, osim redatelja Mustafića čine dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Lejla Hodžić, koreograf Gjergi Prevazi, autorica glazbe Tamara Obrovac, Rino Barbir koji potpisuje video-art, te oblikovatelji svjetla i tona Zoran Mihanović i Tomislav Luetić

Hina

tačno.net
Autor/ica 10.8.2017. u 11:09