BISKUPOVA POSLANJA

Gradimir Gojer
Autor/ica 26.9.2018. u 09:41

BISKUPOVA POSLANJA

Foto: KMC

Miloš Jevtić “Predeli verovanja“, razgovori sa Stanislavom Hočevarom, NM Libris, Beograd, 2018.

Raniji moji čitateljski susreti i uvidi u bogato, iznimno svrhovito, ali književno specifično angažiranje žurnalista Miloša Jevtića, koji formom dijaloga – intervjua predstavlja značajne stvaraoce iz različitih oblasti života, donosili su zanimljivu materiju ispisivanu  i nagrađivanu spisateljstvom otmjenog stila, dostatno autoritetnim, ali nikada sa nametanjem sugovornicima subjekcije autora niti u bilo kojem vidu. Zato su Jevtićeve knjige zapravo knjige pitanih, intervjuiranih, samo što ih oni u formalnom smislu ne potpisuju. Jevtić se u njima drži na takvoj distanci da, ustvari, mi osjećamo kao da je posrednik između nas i osoba koje Jevtić intervjuira gotovo nevidljiv.

U okviru kolekcije Odgovori ovoga puta imamo jedinstvenu priliku da zavirimo u svijet beogradskog nadbiskupa metropolite Stanislava Hočevara, koji intelektualno, a u pojedinim pasažima knjige Predeli verovanja i filozofski rasuđuje o svijetu u kojem živimo, religijskim konceptima i društvenoj zbilji u najširem smislu toga svijeta. Dirljivo je kako beogradski nadbiskup iskreno govori o svojoj obitelji, školovanju, odrastanju, potencirajući majku kao stožernu osobu koja je imala najviše uticaja na razvoj njegove ukupne osobnosti, pa onda kako suptilno zbori o tragičnom kraju očevom, o etapama školovanja, o krajevima i ljudima sa kojima se susretao i koji su neminovno ostavljali uticaj na njega i njegov dalji život i rad.

Hočevar priča zdravo i realno, ništa ne preuveličavajući niti glorificirajiući, ostavljajući budućem čitatelju dovoljno prostora za temeljito rasuđivanje o svemu što je pročitao. Ali, on vrlo svjesno, a pričalački nadahnuto izvlači u prvi plan ono što bi čitatelja moglo posebno zaintrigirati i ostaviti zakovanim uz knjigu.

Na jednom mjestu nadbiskup je izričit i nedvosmislen kad ukazuje da narod bez velikih svetih ljudi je siromašan narod, a njegovo pojašnjenje tranzicijskog vremena je iznimno poticajno za jednu dalju filozofsku razradu: …živimo u vremenu strahovito brze tranzicije i intenzivirane komunikacije. Ta takva ubrzavajuća prolaznost ne dozvoljava “disanje večnosti“…

Ekumenistički angažman monsinjora Stanislava Hočevara ogleda se u različitim vidovima njegovog djelovanja, od pastoralnog do niza manifestnih oblika. O tome u knjizi nadbiskup svjedoči na sljedeći način: …Mislim da su bili istinski značajni susreti – i to upravo kod nas, u Beogradu – između  katoličkog slikara patera dr Marka Rupnika iz Družbe Isusove i pravoslavnog grčkog slikara o. Stamitisa Sklirisa. Njihovi odgovori na istovetna pitanja, sabrani u posebnoj knjižici, otkrivaju svu dramu tog trenutka. I iz njihovih tekstova, koje je sabrao mudri prof.dr. Radovan Bigović, čuje se vapaj za novom sintezom. Lično sam ubeđen da samo zajedno možemo da damo adekvatan odgovor današnjoj mladoj generaciji, nesumnjivo svesnoj potrebe za pravilnom interpretacijom aksioma Dostojevskog  „Samo lepota će spasiti svet“. Tu lepotu, koja je po rečima Svetog Avgustina „uvek nova i uvek drevna, ne možemo da zahvatimo ni samo tradicijom Istoka ni samo istorijom Zapada…“

Duboko svjestan realnosti u kojoj živimo monsinjor Hočevar će prozboriti i o odnosima među našim narodima: Među našim narodima i dalje nema integralnog pogleda ni na sadržaj dijaloga, ni na stvarnost istorije. Najžalosnija je činjenica da narodi bivše Jugoslavije sve do danas nisu pokazali sposobnost da zauzmu mesto za istim stolom i da dobronamerno prouče razloge svojih neprestanih konflikata. Gde su danas antropolozi, filozofi, sociolozi i psiholozi?! Njihov posao nije da dele lekcije, osude i kazne – to je zadatak pravde – nego da istražuju naše bolesno tkivo!

O budućnosti čovječanstva ovaj vrhunski duhovnik i intelektualno premoćna osoba će ustvrditi: …budućnost je ujedno tako izvesno neizvesna, kao što je neizvesno izvesna…

Ovu zanimljivu knjigu nedvosmislenih i jarko jasnih poslanja nadbiskupa Stanislava Hočevara upotpunjuje dobar izbor fotografskog svjedočanstvenog materijala iz svih faza života ove i religijski i svjetovno intrigantne persone!

Gradimir Gojer
Autor/ica 26.9.2018. u 09:41