Bernard Henry Levy: Predstavom ‘Hotel Europe’ vraćam svoj dug Sarajlijama

tačno.net
Autor/ica 25.6.2014. u 11:33

Bernard Henry Levy: Predstavom ‘Hotel Europe’ vraćam svoj dug Sarajlijama

“Za mene je rat u Bosni rana koja još uvijek krvari, to je rana od koje još nisam ozdravio. Tekst za predstavu Hotel Europe je način da iskažem tu ranu, način kroz koji pokušavam da vam vratim sve ono što ste mi vi dali. To je lekcija hrabrosti koju je Bosna dala Evropi. Praizvedba ovog teksta u Sarajevu nije moj poklon vama, nego moj dug koji izvršavam prema vama, i to s velikom čašću.“

Rekao je ovo veliki francuski filozof i književnik Bernard Henry Levy, tri dana uoči praizvedbe predstave Hotel Europe po njegovom tekstualnom predlošku, koja će u režiji sarajevskog redatelja Dine Mustafića biti održana u sarajevskom Narodnom pozorištu u petak 27. juna 2014.

Veliki francuski glumac koji je interpretirao najveće pozorišne tekstove, Jacques Weber, izvest će ovu monodramu na stogodišnjicu “pucnja koji je promijenio čovječanstvo”.

“Bit će vrlo značajno i emotivno gledati ga u Sarajevu jer spada u red tekstova u kojima se radikalno i u visokom stilu govori o stvarnosti, ali ne na pamfletski način, već suštinski govori o tjeskobama, moralnim dilemama i sumnjama, nad oblacima koji su se nadvili nad suvremenom Evropom. Ono što sam iščitao u ovom tekstu je jedan Munkov Krik, krik koji ima eho bijesa i nezadovoljstva, ali naposlijetku, to je krik buđenja, nade da je pravedniji svijet ipak moguć. Zbog toga je Bernard Levy često u Sarajevu, jer je osjetio da je Sarajevo grad koji ima civilizacijsku supstancu onih vrijednosti za koje se Evropa i sama deklarativno zalagala, a onda ga hipokrizijski ostavila“, rekao je povodom praizvedbe ovog komada Dino Mustafić, te dodao:

“Zato mislim da je ovaj komad važan jer je to suočavanje Evrope s njenom savješću, njenim moralom prema gradu kojem je, sasvim izvjesno, ostala dužna. Ali to ne govorimo iz pozicije žrtve, jer to ne želimo biti, već iz moralnog imperativa da te vrijednosti nije priznala u Sarajevu.”

Slavni glumac Jacques Weber, koji u svojoj dugoj biografiji ima zapisano i igranjem pod granatama u Bejrutu, ovom je projektu pristupio s mnogo emocije i respekta:

“Ovo što se s ovom predstavom dešava nije obična turneja, ovo je za mene veoma nabijeno emocijama. Moj jedini neprijatelj na sceni je strah, strah da neću biti dostojan ove velike priče. Izuzetno sam sretan i počašćen što sam dobio mogućnost da igram po tekstu Bernarda Levyja, jer je to autor koji nema straha da iznese sve tripove na stol. Drugi razlog što se ne radi ni najmanje o tekstu aktivističke prirode, već o jednom bolnom kriku, o ludoj želji da poruku koja se šalje ovim tekstom mora čuti cijeli svijet”, naglasio je glumac.

Praizvedba ovog komada bit će održana u petak 27. juna 2014 u 20:00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. nesumnjivo da će, kako je primijetio Dino Mustafić, ovaj Levyjev tekst po svojoj snazi biti predmet i nekih budućih uprizorenja drugih redatelja širom svijeta.

Jacques Weber, prevoditeljica, Bernard Levy i Dino Mustafić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu

V.A.Z., Radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 25.6.2014. u 11:33