BECIĆ – SLIKARSTVO JASNOG MODELIRANJA

Gradimir Gojer
Autor/ica 6.1.2019. u 10:15

BECIĆ – SLIKARSTVO JASNOG MODELIRANJA

foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Izložba Vladimira Becića u Klovićevim dvorima, 2018.

Uvijek se obradujem posjeti galerijskim prostorima Klovićevih dvora na Gornjem gradu u Zagrebu.
I ovoga puta doživljaj je bio potpun.

Izložba Vladimira Becića, strukturirana izuzetno precizno, prateći faze u bogatom umjetnikovom stvaralaštvu, sa prigodnim citatima iz umjetnikovih intervjua i pojedinih karakterističnih kritičkih mišljenja o Becićevim djelima donosi, doista seriozan i potpun uvid u tvoraštvo slikara, koji je solidan broj svojih radova naslikao inspiriran bosanskohercegovačkim motivima. Uostalom, ovaj član čuvenih umjetničkih grupa Trojica i Četvorica četiri godine, od 1919. do 1923. Proveo je u Blažuju kraj Sarajeva.

Becić je studirao pravo u Zagrebu, a slikarstvo u Minhenu i Parizu. U doba minhenskog školovanja, sa Račićem i Kraljevićem čini kompleks Hrvatske moderne. I na ovoj izložbi osjećaju se utjecaji Liblovog realističnoga slikarskog izraza, ali i Maneovog sažimanja Goje i Velaskeza. Inače, u slikarskim razvojnicama u kasnijim fazama nalaze se i utjecaji Sezana.

Becić u svojim poznijim fazama, posebno u slikama ulja i u skicama donosi svježinu neposredovanog doživljaja prirode. Njegovi slikarski prizori Igmana i drugih bosanskohercegovačkih inspiracija pokazuju Becićevu evidentnu sklonost prema jasnoći modeliranja i snažne otklone od lirizma. Interesantno je da konac stvaralačkog vijeka posvećuje motivima Istre i radilištima na Neretvi.

Na ovoj zagrebačkoj postavci u Klovićevim dvorima osjeća se nepatetična oda vremenu u kojem ovaj slikar stvara, a u koju je uključen i omanji, diskretno dat portret Josipa Broza Tita, kao simbola epohe, unutar slike.

Iznimno ozbiljna i dostojanstvena Becićeva retrospektiva pod svodovima Klovićevih dvora.

 

Gradimir Gojer
Autor/ica 6.1.2019. u 10:15