BALKAN DANCE PROJECT VOL. 3

tačno.net
Autor/ica 23.9.2017. u 16:29

BALKAN DANCE PROJECT VOL. 3

Tanzelarija – Udruženje za promociju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa slovenačkim pozorištem Festival Velenje i srpskim Udruženjem profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije uz saradnju Instituta za umetničku igru iz Beograda, premijerno će izvesti 14. oktobra 2017. godine plesni projekat pod nazivom Balkan Dance project Vol. 3 u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u kome će učestvuju plesni umetnici iz pet zemalja (Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije) u koreografijama Ivane Hadžihasanović (BIH), Igora Kirova (Makedonija) i Aleksandra Ilića (Srbija).

Koreografu i reditelju iz Srbije Aleksandru Iliću i Aleksandru Nikoliću u okviru Balkan Dance project-a pripalo je da u predstavi Vol. 3 pokretom prikaže burlesku slovenačkog pisca Ivana Cankara koji je uz pesnika France Prešerna ikona slovenačke ne samo književnosti.

Po oštrini zapažanja, izražavanja, otkrivanja, licemerja, gramzivosti pojedinaca tadašnjeg slovenačkog društva može stati rame uz rame uz srpkog komediografa Branisalava Nušića. Rođeni su skoro istovremeno na sličan način izvrgavali su ruglu postojan malograđanski mentalitet kome je životni moto bio ne talasaj.

Šta se dešava kada u rajsku dolinu učmalu, od samozadovoljstva, prekrivenom izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od traganja za smislom života bane Sablazan.

Sablazan sva od sjajnih boja života, strasti, ljubavi, izazova… kao tektonska kataklizma izbacuje na površinu svo samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja.

U svojoj nevelikoj, nezlobivoj satiri Sablazan u dolini Svetog Florijana Ivan Cankar izvrgava ruglu svu bedu društvenog licemerja suprostavljajući malograđanskim odličnicima raskrinkavajući svu bedu njihovog dvojnog morala dvoje vagabunda Petra i Jacintu, koji svojom iskrenom željom za punim životom kao uragan protutnji povrh njih za trenutak uzvitlavši prašinu i sablaznivši ih lekcijom koju nisu shvatili.

Nepogoda je prošla, hvala Bogu, sve će opet biti po starom.

Pred tvorcima plesne piese stoji ne mala obaveza i zadatak da zadatu temu s reči prevede na svima razumljiv jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među napisanim redovima: probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Pogledajte se u oči… Život je lep, pun izazova i radosti… ŽIVITE!

Koreografija Aleksandar Ilić; režija Aleksandar Nikolić; muzička obrada Studio Lana – Lana Toković; kostim i scenografija Melisa Musić i Neira Sinanbašić.

Foto 1

U drugom delu Balkan Dance project Vol. 3 igrači će izvesti koreografije Znakovi pored puta Ivane Hadžihasanović (asistent koreografa Svea Thalia Ćatić; kostimografkinja Janja Stijepić; dramaturški koncept Mirjana Blažević Lešić; scenska realizacija Zoran Lešić) i Što te nema Igora Kirova na muziku Bože Vreće, Amire Medunjanin i Marka Luisa.

Balkan Dance project je međunarodni plesni projekat, nastao 2013. godine. Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, sadašnji umetnički direktor Baleta HNK Split, Aleksandar Ilić, prvi solista i koreograf Narodnog pozorišta u Beogradu i baletska umetnica Mojca Majcen iz Slovenije. Glavni producent Balkan Dance Projecta je Festival Velenje iz Slovenije.

Balkan Dance project je nastao s idejom saradnje i povezivanja mladih radi unapređivanja umetnika iz regiona i zemalja Evropske unije i promocije umetničke igre.

Ovogodišnju produkciju podržali su Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Institut za umetničku igru Beograd, Festival Velenje, Mestna obćina Velenje, Mestna obćina Celje, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Gorenje, Slovenačka ambasada u Sarajevu, Plastika Skaza, Abomo, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Zavarovalnica Triglav, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova Bosna i Hercegovina, Proleter Sarajevo, Violeta, Lejla voda, Bosanski kulturni centar, Sarajevsko pivo.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 23.9.2017. u 16:29