Arleta Ćehić izlaže na respektabilnom međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles

tačno.net
Autor/ica 22.10.2019. u 15:55

Arleta Ćehić izlaže na respektabilnom međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles

U okviru Nedjelje umjetnosti u Parizu, juče je okončan 73-ći po redu respektabilni Salon Realites Nouvelles

Već treću godinu zaredom Arleta Ćehić je jedina bosanskohercegovačka umjetnica koja izlaže na respektabilnom međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles, a koji se, uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, održavao u prelijepom ogromnom pariskom Parc Floral paviljonu od 19. do 21. ovog mjeseca 2019. godine.

Jedinstven u svojoj vrsti, Salon Réalités Nouvelles je zamišljen kao susret različitih vidova umjetnosti: slikarstva, skulpture, crteža i novih medija  – mjesto razmjene, razmišljanja i konfrontacije, ne samo između umjetnika, već i istoričara umjetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike.

Godine 1946. Salon je službeno utemeljen kao sljedbenik Abstraction-Création od Freda Sidèsa, a prvi članovi odbora bili su Jean Arp, Sonia Delaunay i Albert Gleizes.

Inače, prva izložba pod ovim imenom održana je 1939. godine u Galerie Charpentier, u organizaciji Roberta Delaunaya, Sonie Delaunay, Nelly van Doesburg i Freda Sidèsa.

Poznat po svojoj rigoroznoj selekciji, Salon je poslije II. svjetskog rata 1947. godine počeo da okuplja umjetnike koji su ostavili značajan trag u savremenoj istoriji umjetnosti, među kojima su Theo Van Doesburg, Sonia Delaunay, Yaacov Agam, Olivier Debré, Sam Francis, Ellsworth Kelly, Joan Mitchell, François Morellet, Aurelie Nemours, Pierre Soulages, Jean Tinguely, Claude Viallat, Victor Vasarely, Vieira de Silva i drugi.

Naša umjetnica Arleta Ćehić se ove godine predstavila jednim diptihom iz ciklusa «Preko», koji na svojevrstan način reflektuje kontemplativni sadržaj njenog istraživanja geometrijskih oblika, prvenstveno kruga i kvadrata.

“Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život”, ističe Arleta Ćehić.

Inače, njeni radovi se mogu klasificirati u dvije etape: prva – ciklusi Totema I i II rađeni u starom željezu koji obuhvataju  period od 2006. do 2016., i druga – ciklus Preko, rađen pretežno u drvetu u periodu od 2016. do 2018. godine.

Sedamdesettreće izdanje Salona okupiće značajne umjetnike apstraktne orijentacije iz cijelog svijeta – slikare, vajare, grafičare, fotografe, a očekuje se da Salon posjeti preko 12000 ljubitelja umjetnosti.

Realizaciju učešća i prisustva naše umjetnice Arlete Ćehić je dijelom omogućilo Ministarstvo za kulturu i sport HNŽ/K iz Mostara.

Inače, sem naše umjetnice, iz regiona su se još predstavili umjetnici poput Mice Popića iz Srbije, Beti Bricelj iz Slovenije, Milije Belica iz Srbije, koji živi već dugo u Parizu i aktivan je član Upravnog odbora Realites Nouvelles i četiri umjetnika iz Crne Gore.

tačno.net
Autor/ica 22.10.2019. u 15:55