Andy Warhol, kralj pop arta

tačno.net
Autor/ica 22.2.2013. u 09:01

Andy Warhol, kralj pop arta

Andy Warhol zasigurno je najveća figura pop arta i jedan od prvih vodećih američkih gej umjetnika koji su bili otvoreni po pitanju svoje seksualnosti. Bio je slikar, režiser, glumac, publicista…

“U budućnosti će svako imati svojih 15 minuta svjetske slave”
Andy Warhol

Rođen je 6. avgusta 1928. godine u Pittsburghu. Već u ranoj mladosti obolio je od horeje, koja izaziva trzaje mišića. Kasnije je ova bolest dovela i do promjena u pigmentaciji kože te kod Warhola proizvela hipohondriju. Upravo je ovakvo, bolešljivo djetinstvo, po njegovom mišljenju bilo izuzetno važno za razvoj njegove ličnosti, ali i umjetnosti.

Studirao je dizajn na Univerzitetu Carnegie Mellon, a nakon toga 1949. godine preselio se u New York gdje je radio u jednom magazinu i bavio se ilustacijom i marketingom.

Desetak godina kasnije Andy Warhol je postao jedan od najpoznatijih američkih umjetnika.

Warhol je za potrebe umjetnosti koristio svjetske brendove kao što su Coca-Cola ili popularne ikone, kao što su Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor.

Warholova polaroid inspiracija

Oko sebe je okupio slikare, pisce, muzičare i poznate underground ličnosti i oformio studio The Factory.

Debbie Harry – prvi digitalni portret Andyja Warhola

Njegova bivša saradnica, Valerie Solanas, pokušala je 3. juna 1968. godine ubiti već slavnog umjetnika. Warhol je teško ranjen, a nakon  pokušaja ubistva Solanas je proglašena neuračunljivom. Posljedice napada ostavile su veliki trag na život i rad Warhola.

Warhol je režirao preko sedamdeset filmova, od kojih je najpoznatiji Chelsea Girls (1966.).

Glumio je u nekoliko filmova, a samog sebe glumio je u filmu Cocaine Cowboys.

Nakon njegove smrti lik Andyja Warhola se pojavljivao u nekoliko filmova, a glumili su ga Crispin Glover u filmu The Doors (1991)David Bowie u filmuBasquiat (1996.), te Jared Harris u filmu I Shot Andy Warhol (1996.).

Bio je i menadžer grupe The Velvet Underground.Dizajnirao je mnoge omote albuma među kojima su najpoznatiji za Rolling Stonese, John Cale i Honi Soit. Objavio je i nekoliko knjiga, te osnovao modni magazin Interview, koji još uvijek izlazi.

U New Yorku postavljen spomenik Warholu

Andy Warhol je preminuo 22. februara 1987. godine u New Yorku. Prema pisanju medija on se dobro oporavljao od rutinske operacije žučne kese prije nego je umro od infarkta.

Warhol je sahranjen na grkokatoličkom groblju u predgrađu Pittsburgh.

radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 22.2.2013. u 09:01