Aleksandar Hemon osvojio glavnu nagradu PEN Amerika

tačno.net
Autor/ica 23.2.2017. u 12:32

Aleksandar Hemon osvojio glavnu nagradu PEN Amerika

Sarajevski pisac Aleksandar Hemon dobio je veliko priznanje – glavnu nagradu PEN centra Amerika.

Međunarodno udruženje književnika PEN centar Amerika dodijelio je glavnu nagradu za književno djelo u 2017. godini Aleksandru Hemonu za usmenu historiju o bh. izbjeglicama How Did You Get Here?: Tales of Displacement.

Rođen u Sarajevu, 1964.  godine, gdje je i odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao na boravku u Sjedinjenim Američkim Državama  gdje je odlučio da ostane, nastani se u Chicagu  i pokuša pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje su činile njegovu prvu zbirku, The Question of Bruno (Pitanje Bruna). Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman  Čovjek bez prošlosti (The Nowhere Man) i time u potpunosti potvrdio njegov novostečeni status kao mladi i izrazito talentovani pisac

Prvu priču na engleskom jeziku – The Sorge Spy Ring napisao je 1995. Iako su njegovi najpoznatiji radovi pisani na engleskom (sa kojeg su prevedeni na brojne svjetske jezike), Hemon je izvrsne članke pisao za magazin BH Dani gdje je imao svoju kolumnu. Dobitnik je prestižne američke MacArthur Fellowship nagrade (2004).

Najcjenjeniji  je savremeni pisac s područja bivše  Jugoslavije

tačno.net
Autor/ica 23.2.2017. u 12:32