Otvorena izložba Dževada Hoze u Zagrebu

tacno.net
Autor/ica 20.10.2023. u 17:29

Otvorena izložba Dževada Hoze u Zagrebu

Foto: Stipe Majić

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici  Hrvatskoj (KIC BiH) u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine iz Sarajeva organizirao je dana 19.10.2023.godine  svečano otvaranje retrospektivne izložbe velikog bosanskohercegovačkog slikara-grafičara Dževada Hoze.

Izložba pod nazivom “ŽIVOTOTISAK” otvorena je u dvorani KIC-a BIH i ista će trajati do 28.10.2023.godine.

Kustosica izložbe, gospođa Ivana Udovičić, govoreći o Dževadu Hozi i njegovu dijelu, je naglasila kako je on poznati grafičar, utemeljitelj poznate sarajevske škole  grafike. Među izloženim slikama, izloženi su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost BiH, monumentalnu plastiku, nišane i nadgrobne spomenike.

Okupljenima se obratio i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH i u svom obraćanju naglasio značaj ove suradnje kao i suradnje tijela i institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako na području likovne umjetnosti tako i u književnosti, glazbi i ostalim granama umjetnosti.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, Dr. Elma Kovačević Bajtal  je, otvarajući izložbu, zahvalila Umjetničkoj galeriji BiH na donošenju izložbe iz Sarajeva u Zagreb. ” Želimo zajedno s kolegama i institucijama iz BiH djelovati na promociji naše kulturne baštine, a na tom polju BiH ima puno toga kazati i pokazati, i sebi i drugima” istakla je ambasadorica Kovačević -Bajtal.

Otvorenju izložbe prisustvovalo je preko sto osoba iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske i grada Zagreba, ambasadori Finske, Turske i S.Makedonije ,  više savjetnika za kulturu i kulturni atašea stranih država akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Fotografije u prilogu teksta su autorski rad fotografa Stipe Majića. Molimo da se prilikom objavljivanja istih napomene autorstvo.

tacno.net
Autor/ica 20.10.2023. u 17:29