IZGRADITI CRKVU U SEBI

Gradimir Gojer
Autor/ica 8.2.2020. u 09:30

IZGRADITI CRKVU U SEBI

„Crkva bosanska“, autor i redatelj Zlatko Paković, Narodno pozorište Tuzla

Narodno pozorište Tuzla i drugom premijerom u ovoj sezoni nastavlja praksu krajnje i izravno angažiranog teatarskog djelovanja.

Zlatko Paković i kao pisac i kao redatelj sklon je u stilsko-estetskom pogledu na temeljima teoretskih postavki Brehta i Piskatora izravno sa pozornice govoriti političke istine i nikada političke floskule.

Tako je sam napisao i redateljski postavio fantazmagoriju u kojoj kroz predstavu ansambl gradi crkvu bosansku, crkvu pravednika po mjeri negdanjih dobrih bošnjana.

Pakovićeva stilizacija nije ništa drugo doli pomak od realističnosti u kojoj se prepliću tragedije izazvane istospolnim brakom sklopljenim pred imamom jednim bosanskim, hipokrizijom, lopovlukom…

Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Boris Balta, Dalibor Brkić, Adnan Omerović, Irfan Kasumović, Alisa Brkić i Jasmina Ibrahimović pisali su ovaj tekst inspirirani iskustvima iz naše surove društvene svakodnevice.
Uspjeli su stvoriti krik, duboki ljudski krik za čovjekoljubljem, istinom i pravdom koje danas u našem svijetu nema!
Krik Pakovića i njegovog ansambla u kojem se posebno ističe Elvis Jahić, ne može ostati nezabilježen, jer je istinit i do krvavosti iznikao iz naše tragične sadašnjosti!

Gradimir Gojer
Autor/ica 8.2.2020. u 09:30