Izložba Gorana Kukića u Collegium Artisticumu

tačno.net
Autor/ica 5.7.2014. u 10:53

Izložba Gorana Kukića u Collegium Artisticumu

U Collegium artisticum u Sarajevu od 7. do 28. jula 2014. godine, fotograf Goran Kukić predstaviće se izložbom GORAN KUKIĆ – FOTOGRAFIJE. Izložba će kroz 12 različitih ciklusa, predstaviti veći dio Kukićevog opusa. Otvaranje je u 20h.

rim Beneton002(1)
Veliki dio radova je trebalo da bude izložen u aprilu 1992. godine na autorskoj izložbi, u Olimpijskom muzeju u Sarajevu. Kukić nije imao priliku da prikaže svoje radove u rodnom gradu, do danas. Izložba ima humanitarni karakter jer svako ko ostavi prilog za ugroženo stanovništvo iz poplavljenih područja od autora će dobiti poklon.

Specifičan pristup svakom ciklusu koji u svom zbiru čini jednu cjelinu, zaokružen velikim formatima, koji u pojedinim djelovima ima elemente inovativnog karaktera u samom pristupu postavke izložbe, ostaviće upečatljiv utisak svakom posjetiocu, predstavljajući Kukića kroz njegov umjetnički angažman.

sahat kula (1)(1)

Kako i sam autor kaže, ovo je za njega dodatni izazov: “Želio sam da prikažem fotografije na velikim formatima, znam da su rijetke. Namjera mi je da istaknem raskoš i ljepotu analogne slike,  koja se ogleda u svojoj nesavršenosti, naspram današnjeg uobičajenog savršenstva digitalne forme dorađene računarskim alatima”.

april 1992.godina

Urbanom Sarajevu će posebno biti zanimljiv Kukićev ciklus “Portreti”, koji su nastali prije više od 20 godina, mladih i perspektivnih ljudi iz tadašnjeg autorovog miljea, a sada su već dobro poznatih i priznatih – Amir Zec, Amra Zulfikarpašić, Tomislav Peternek….

Vuk Amir

Neki od ciklusa će biti ovde tek premijerno prikazani, a bosansko-hercegovačka publika će moći da vidi i ciklus “Forme”, koji je do sada privukao najviše pažnje javnosti, ali i nagrada za autora.

1991.godina

Kukić je rođen 1956. godine, a član je udruženja ULUPBIH od 1980., a sa 28 godina dobio je i status slobodnog umjetnika. Dobitnik je nekoliko različitih međunarodnih nagrada i priznanja iz oblasti fotografije i novih medija.

Kukićev debris nas nenamjerno uvodi u proces podsjećanja, on je slučajni autentični svjedok i dokaz svog vremena, bez ikakve namjere da mu se odredi retrospektivna uloga. Blizina tog vremena i rad značenja u međuvremenu čini to da ovaj vremenski ‘uzorak’ nudi jedan nov nivo u pristupu baštinjenja iz prošlosti.

izlog Picaso(1)

Goran Kukić je rođen 1956. godine u Sarajevu gdje je i diplomirao je na Ekonomskom fakultetu. 1980. postaje član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Sa 28 godina dobija status slobodnog umjetnika. Od 1992. godine primljen je u Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

02 005katalog

Samostalne izložbe:

  • 1984. Priština, galerija “Boro i Ramiz”
  • 1992. Sarajevo, Olimpijski muzej (pripremljena, ali zbog rata nije održana)
  • 2012. Sombor, Galerija savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor
  • 2012. Herceg Novi, Galerija “Josip Benković – Bepo”
  • 2013. Istočno Sarajevo, Forum teatar, Matična biblioteka
  • Izlagao  na većini grupnih izložbi ULUPUBIH-a

Značajnije nagrade:

  • 1985. Krakow (Poljska), Zlatna medalja za kolor fotografiju
  • 2003. Sarajevo, Aprilski salon ULUPUBIH-a, nagrada za nove medije
  • 2004. Aleksandrija (Egipat), Bijenale-bronzana plaketa za rad iz oblasti novih medija

Dobitnik je mnogih konkursa za fotografiju i dizajn.

backstage.ba

tačno.net
Autor/ica 5.7.2014. u 10:53