Kada novinari negiraju genocid

tacno.net
Autor/ica 17.11.2022. u 16:32

Kada novinari negiraju genocid

Druga sedmica u novembru je protekla u nastavku negiranja genocida. Ovaj put za to su bili zaduženi novinari.

U jutarnjem programu RTRS-a gostovao je predsjednik Udruženja novinara RS-a Danijel Simić koji je iznio skandalozne izjave o genocidu u Srebrenici:

,,Prilikom onog, kako volim da kažem, potočarskog igrokaza – znači onog što se dešava u Srebrenici svake godine u julu. (…)Velika pobjeda Republike Srpske je što Zakon Valentina Inzka niko ne poštuje u Bosni i Hercegovini. (…) Imamo svake godine situaciju da u Potočarima imamo jedan festival šovinizma, jedan festival razvijanja mržnje prema srpskom narodu.“

Udruženje BH novinari reagovali su ovu izjavu

Na konstataciju da su Simićeve izjave Inzkovim izmjenama Krivičnog zakona i krivično djelo i pitanje kako zaustaviti takvo djelovanje novinara s obzirom na utjecaj koji imaju i činjenicu da smo od nametnutih izmjena Krivičnog zakona BiH sve češće svjedoci sličnih djelovanja, BH novinari za Patriju odgovaraju:

“Tužilaštva imaju zakonsku obavezu da reagiraju na počinjeno krivično djelo ili indicije da se radi o krivičnom djelu, bez obzira da li je u pitanju novinar ili bilo koji drugi građanin. Osim toga, svaka osoba koja ima informacije ili sumnja da je počinjeno krivično djelo treba to prijaviti nadležnom tužilaštvu”.

“U ovakvim situacijama Regulatorna agencija za komunikacije bi trebala reagirati po službenoj dužnosti jer takvu mogućnost imaju u svojim pravilima. Već smo vidjeli najave pojedinih građana da će protiv Simića podnijeti prijave RAK-u, tako da i ako izostane reakcija po službenoj dužnosti, RAK će svakako morati odgovoriti na te prijave”.

 

tacno.net
Autor/ica 17.11.2022. u 16:32