ZAŠTO SE SMRZAVAJU ZENIČANI: Nadležni kriju istinu o razlozima prolongiranja grijne sezone

Amarildo Gutić/Žurnal,info
Autor/ica 11.10.2021. u 10:23

ZAŠTO SE SMRZAVAJU ZENIČANI: Nadležni kriju istinu o razlozima prolongiranja grijne sezone

foto: Žurnal

Mnogo toga je iz gradske uprave, preduzeća Grijanje Zenica i ArcelorMittala rečeno o razlozima pomjeranja grijne sezone sa obećanog prvog na petnaesti oktobar, ali nisu dati pravi razlozi. Žurnal ih objavljuje.

Zenički školarci čije se učionice zagrijavaju putem centralnog iliti gradskog grijanja od 11. oktobra će imati časove skraćene za 15 minuta. Razlog – nema grijanja. Iako je svih prethodnih godina grijna sezona počinjala 15. oktobra, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je polovinom septembra ishitreno najavio grijanje od 1. oktobra, što se pokazalo nemogućim.

Šta gradonačelnik Kasumović nije rekao, iako je morao  znati, korisnicima grijanja u Zenici koji uzalud gledaju u termometar, pojasniće Žurnal.

Prvo: Trafo stanici za pumpe nije data dozvola za rad

Nadležna kantonalna inspekcija zabranila je rad trafo-stanici sa koje se napajaju pumpe preko kojih se za grad distribuira voda zagrijana u toplani ArcelorMittala, što znači da su pumpe ostale bez napajanja električnom energijom. Rješenjem inspekcije koje Žurnal objavljuje, izdatom 31. avgusta naloženo je otklanjanje niza nedostataka u roku od 60 dana, što je već ukazivalo da sve ne može biti završeno do 1. oktobra.  Tu se i krije pozadina nemuštog objašnjenja iz JP Grijanje da je ArcelorMittal “kasno počeo puniti sistem”. Sistem bez električne energije na pumpnim stanicama ne može ni raditi!

Drugo: Pumpne stanice za grijanje su definitvno vlasništvo privatne firme

Ekipa Žurnala posjetila je lokaciju na kojoj je smještena pumpna stanica. Ti objekti su stari, trošni, rušenje i izmještanje pogona se doima kao jedina opcija. U vrijeme našeg dolaska i fotografisanja radnici koji su po nalogu Grijanja Zenica obavljali radove na rekonstrukciji trafo i pumpne stanice su prekinuli rad i ušli u objekat. Razlog je jednostavan: iako je kantonalna inspekcija naložila Grijanju otklanjanje nedostaka, prava je istina da zemljište i objekti pripadaju privatnoj firmi koja ga je otkupila od “stare” Željezare Zenica decembra prošle godine. Žurnal je o toj situaciji nedavno pisao. JP Grijanje priznaje da nije vlasnik niti korisnik trafo i pumpne stanice koje su nepohodne za zagrijavanje grada, nego njima samo rukuje !? Shodno tome, ne može ni obavljati bilo kakve radove.

Treće: Odbijen je zahtjev Grada da se zemljište proglasi javnim interesom

Unatoč svemu, gradonačelnik Kasumović je polovinom jula najavio da će Grad to zemljište proglasiti javnim interesom, a novac vratiti kupcu. No, tu dolazimo do novog problema za realizaciju gradonačelnikove ideje. Prema informacijama Žurnala, sud je taj zahtjev Grada prošle sedmice odbio!

To praktično znači da zemljište i objekti gdje su smješteni trafo i pumpna stanice za grijanje gtrada definitivno pripadaju privatnoj firmi! Iako je prema saznanjima Žurnala iz te firme nuđeno da čak na njen djelomičan trošak budu izmještene cijevi toplovoda, te riješen problem smještaja pumpne stanice, iz Grada su unatoč prvobitnom slaganju sa prijedlogom, naknadno pokušali sve riješiti “na mišiće”.

Četvrto: ArcelorMittal ima problema sa novom toplanom

Nisu samo navedena dešavanja prolongirala grijanje u Zenici. Ako ga i bude, ono neće biti realizovano sa nove toplane čiji su suvlasnici ArcelorMittal (50%), Grad Zenica (20%), finski fond Finnfund (15%) te finska firma KPA Unicon (15%). Još prije dvije godine najavljen je početak njenog rada, pa je sve sa 2020. Godine  prolongirano za ovu jesen.

Tu je već problem prouzrokovan sa strane ArcelorMittala. Izvori Žurnala iz fabrike navode da je testni rad pokazao da nešto “ne štima” sa korištenjem koksnog plina, kao jednog od energenata za zagrijavanje kotlova, a što su potom potvrdili i eksperti iz zeničkog “Eko Foruma”.

“Sad Arcelor Mittal ima (i) tehnološki problem jer toplana ne može da radi na koksni plin, onako kako su oni to zamislili”, objasnio je u izjavi za BHT1 prof. dr. Samir Lemeš, predsjednik UO Eko Foruma.

Kako god, gradonačelnik i njegovi nadležni saradnici su morali znati da je centralno grijanje, pogotovo od 1. oktobra  nemoguće pokrenuti , ali je tako dao priliku SDA kliki da se naslađuje ovim neispunjenim obećanjem.

Naravno, u sveopštem spinu zaboravlja se da je Zenica pod upravom SDA potrošila i vrijeme i veliki novac za projekt izgradnje gradske toplane, ulazeći u aranžman sa regionalnim varalicom Brankom Montenegrom, o čemu je Žurnal svojevremeno pisao.

zurnal.info

Amarildo Gutić/Žurnal,info
Autor/ica 11.10.2021. u 10:23