Treća nagrada za Tacno.net u tri godine: Elmedini Šabanović nagrada za istraživačko novinarstvo

tacno.net
Autor/ica 8.9.2022. u 21:23

Treća nagrada za Tacno.net u tri godine: Elmedini Šabanović nagrada za istraživačko novinarstvo

Danas je u Naradnom pozorištu Sarajevo, održana ceremonija dodjele Novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u organizaciji Udruženja “Centar za razvoj medija i analize”

Na ovogodišnji konkurs za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji zaprimljeno je 28 aplikacija. Prijavljeni radovi objavljeni su u periodu od 1. maja 2021. godine do 30. aprila 2022. godine u nekom od bh. medija. Članovi žirija, novinari Online magazina Žurnal, od pristiglih radova izabrali su tri najbolja istraživačka medijska sadržaja o korupciji.

  • Dragan Stanimirović, aljazeera.net, Bitka za Neretvu, I dio (Od izvora Neretve do Konjica)   Bitka za Neretvu, 2. dio (Rijeke Konjica i Jablanice),

https://www.youtube.com/watch?v=iVjcRVPn5SE&t=575s,                             https://www.youtube.com/watch?v=UKfBJlRuG6M&t=1s;

Dragan Stanimirović:

„Neizmjerno mi znači što je na ovaj način podržan izbor i značaj teme. Ovo će mi biti podstrek i za završetak trećeg dijela serijala „Bitka za Neretvu“, koju trenutno montiram. Bitka za Neretvu je dokumentarni serijal iz tri dijela. Govori o borbi građana i aktivista da zaštite svoje rijeke od realizacije planova različitih nivoa vlasti u BIH, o izgradnji blizu 70 malih i 7 velikih hidroelektrana na rijeci Neretvi i njenim pritokama. Riječ je o građanskoj borbi za zaštitu čistih planinskih voda od planova investitora, najčešće interesno povezanih sa donosiocima odluka u oba entiteta. Kroz ovu priču najbolje vidimo kako su i rijeke u BiH, „naše“ političke elite podijelile prema nekadašnjim linijama fronta iz proteklog rata.“

Elmedina Šabanović: “Izuzetna mi je čast što sam jedna od dobitnica Nagrade za najbolju istraživačku priče u oblasti korupcije. Mogu reći da mi je ova nagrada od izuzetne važnosti kao mladoj novinarki koja je tek na početku svoje novinarske karijere, i predstavlja svojevrsni podstrek za moj budući rad. Želim se zahvaliti prije svega Centru za razvoj medija i analize što su prepoznali moj rad, ali ponajviše mojim kolegama i kolegicama sa portala Tacno.net.”

Andrijana Pisarević:

“Svima nama je dužnost, pa i misija da, baveći se istraživačkim novinarstvom ukazujemo na probleme koji potresaju i oblikuju naše društvo, da mu pokušamo biti  neophodni korektiv. Mi stalno ponavljamo da je slobodno novinarstvo ugroženo, da smo pod pritiscima i da uvijek oko nas vreba neki cenzor, da nam uskraćuju odogovore. To je tačno, ali mi smo kovani tako da savladavamo te prepreke i tražimo odgovore uprkos svemu.  Ako sam svojim radom u proteklih blizu dvadeset godina tome pridonijela, ako sam uticala na rješavanje nekog problema ili nekome malo pomogla u nevolji, vjerujem da je onda moj dio misije ispunjen, a sve ovo što mi zajedno radimo vrijedno svake borbe.“

Udruženje “Centar za razvoj medija i analize” u okviru USAID Projekta “Program istraživačkog novinarstva”, već desetu godinu organizuje izbor najboljih medijskih sadržaja koji se bave istraživanjem i otkrivanjem korupcije. CRMA organizuje ovaj događaj kako bi nagradila najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ova Novinarska nagrada ima za cilj promovirati izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva. Program Istraživačkog Novinarstva je petogodišnja aktivnost koji je kao i današnja ceremonija dodjele novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji omogućen uz podršku američkog naroda putem Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID.

Cilj Programa israživačkog novinarstva jeste osigurati građanima Bosne i Hercegovine pristup nepristranim informacijama, te povećati kvantitet i kvalitet medijskih sadržaja o korupciji. Za samo tri godine kroz projekat je razvijena mreža 16 nezavisnih istraživačkih medija, kroz koje djeluje više od 45 istraživačkih novinara i urednika iz Bosne i Hercegovine.

Povodom dodjele nagrade prisutnim se obratio i Michael Murphy, ambassador SAD u BiH

‘’Večeras sam tu kako bih govorio o herojima. Kako bih govorio o onima koji čine ono što je ispravno bez obzira na cijenu. Kako bih govorio o onima koji svoju zemlju i zajednicu stavljaju iznad sebe. Tu sam – i svi mi smo tu večeras – kako bismo odali priznanje muškarcima i ženama koji čine sve ovo i više: novinari-istraživači Bosne i Hecegovine. Odajemo im priznanje zbog izvrsnosti u poslu kojim se bave. Odajemo im priznanje zbog hrabrosti. Odajemo im priznanje zbog istrajnosti. I, odajemo im priznaje jer ono što rade čini Bosnu i Hercegovinu boljom. Oni su heroji, u svakom smislu te riječi. Građani imaju pravo na objektivne informacije o rezultatima izabranih lidera i svojih državnih, entitetskh, kantonalnih i opštinskih vlasti. Što više ljudi ima pristup pouzdanim i objektivnim informacijama, to će biti u boljoj poziciji da trezveno biraju i da svoje lidere i vlasti pozivaju na odgovornost. To je naročito važno u izbornoj godini. Vaš rad je to omogućio.’’

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize:

Večeras dodjeljujemo nagradu onima koji su istraživačkim novinarstvom razbili uspostavljeni društveni algoritam po kojem je sve dozvoljeno ako si vlast, ako si dio “mog naroda”, ako imaš moć da mi zaposliš sina, kćerku, ženu, muža, zeta, snahu…Večerašnji dobitinici nagrada, kao i svi oni koji su konkurisali svojim istraživačkim sadržajima, pomogli su, pomažu i dalje će biti tu da nas drže budnima, da nam kao u svojevrsnom Matrixu pokažu kako je lažno prikazana “stvarnost” tek prostor gdje se provodi temeljita pljačka ovog društva i devastacija svih civilizacijskih vrijednosti.

Na kraju, oni koji su gledali Matrix, možda će se sjetiti kada Morpheus objašnjava Neou stvarni svijet: “Ovo je tvoja posljednja prilika, nakon čega nema povratka, uzmeš plavu pilulu – priča završava, probudi se u svom krevetu i vjeruješ što god želiš vjerovati, uzmeš crvenu pilulu – idemo u zemlju čudesa”.

Možda nam je ovo posljednja prilika da uzmemo “crvenu pilulu” i vidimo kakva je stvarnost.

Centar za razvoj i analizu medija (CRM@) je bosanskohercegovačka nevladina organizacija osnovana u Sarajevu 2009. godine. Njen prvi projekt bio je Online magazin Žurnal, www.zurnal.info, prvi online magazin u BiH posvećen borbi protiv korupcije. CRM@ je do sada provela niz projekata iz područja medijske produkcije, informacijskih i komunikacijskih aktivnosti, umrežavanja, lobiranja i zagovaračkih kampanja, a sve s istim ciljevima: borba protiv korupcije koja cvjeta u Bosni i Hercegovini i borba protiv kriminalizacije bosanskohercegovačkog društva; jačanje neovisnog novinarstva kroz produkciju kvalitetnih, na činjenicama utemeljenih istraživačkih medijskih izvještaja o ključnim problemima, poput korupcije, organiziranog kriminala, pustošenja javnih sredstava, zloupotrebe javnih ovlasti, nepotizma i drugih tema od javnog interesa.

Podizanje svijesti o postojanju korupcije i njezinim razornim posljedicama, bavljenje istraživačkim novinarstvom utemeljeno na činjenicama, objektivno, bez senzacionalizma, pisano uz potrebnu razinu znanja i stručnosti, srž su misije CRMA-e i Žurnala.

 

tacno.net
Autor/ica 8.9.2022. u 21:23