Slavo Ivanković Lijanović osuđen na osam godina jer je prevario banku za pet miliona KM

tačno.net
Autor/ica 18.11.2022. u 11:53

Slavo Ivanković Lijanović osuđen na osam godina jer je prevario banku za pet miliona KM

foto: Žurnal.info

Slavu Ivankovića Lijanovića, suvlasnika propale fabrike mesa Lijanovići iz Širokog Brijega, Sud Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu je nepravomoćno osudio na osam godina zatvora u aferi Hypo Leasing, kojom je ta banka prevarena za dodjelu zajma od pet miliona KM.

Presudom suda u Širokom Brijegu Slavo Ivanković Lijanović kao vlasnik i Jozo Slišković kao direktor proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni lideri Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL) direktor Vlofgang Pičler (Wolfgang Pichler), izvršni direktor Toni Fabrio te prokurist i voditelj poslovnice Dragan Baškarad.

Njima se u optužnici Kantonalnog tužiteljstva ZHK na teret stavlja da su preduzeću “Lijanovići” pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od pet miliona maraka na štetu društva Hypo Alpe Adria Leasing.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebe ovlasti u ekonomskom poslovanju zbog čega je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Uprkos tome što je Agencija za bankarstvo Federacije BiH zabranila bankama dodjelu zajma, HAAL je nezakonito odobrio zajam sestrinskoj kompaniji Lijanovića “MI Farmer”.

U međuvremenu su “MI Farmer” i “Lijanović” zaključili predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području RS, iako su znali da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Tako je u junu 2017. godine Hypo Alpe Adria Leasing isplatio na račun Lijanovića iznos od pet miliona maraka, a sredstva ovoj financijskoj instituciji nikada nisu vraćena.

Slavo Ivanković Lijanović jedan je od četvorice braće suvlasnika nekadašnje istoimene Mesne industrije iz Širokog Brijega. On je ranije je pred Sudom BiH u prvostepenom postupku bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog porezne prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem. U drugostepenom postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice posve odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti.

Jerko Lijanović se od 2020. godine nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog uzimanja mita i zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli poticaja dok je obavljao dužnost ministra poljoprivrede Federacije BiH.

Mesna industrija Lijanovići iz Širokog Brijega je prekinula proizvodnju i zbog niza malverzacija i zloupotreba potpuno ugašena. Braća Lijanović su tokom 2000. godine osnovali i političku stranku, Narodnu stranku Radom za boljitak, s kojom su u dva navrata bili dio vladajućih struktura u Federaciji BiH.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.11.2022. u 11:53