RUSKA SBERBANKA UPISUJE HIPOTEKU NAD BLOKOM 6 : Vlada FBiH uzela 120 miliona, Elektroprivreda se zadužuje

 Avdo Avdić
Autor/ica 30.11.2019. u 08:41

RUSKA SBERBANKA UPISUJE HIPOTEKU NAD BLOKOM 6 : Vlada FBiH uzela 120 miliona, Elektroprivreda se zadužuje

Novalićeva Vlada za dvije godine iz EP BiH u budžet povukla 120 miliona maraka, a Elektroprivreda BiH mora podići kredit u iznosu od 145 miliona maraka za finansiranje gradnje Bloka 7 u Tuzli. Sberbanka predvodi konzorcij banaka kod kojih se EP BiH zadužuje. Ruska banka dobija založno pravo nad Blokom 6 i upravnom zgradom EP BiH.

Piše: Avdo Avdić- Žurnal

Ruska Sberbanka upisat će hipoteku nad Blokom 6 Termoelektrane Tuzla  i dio upravne zgrade Elektroprivrede BiH, saznaje Žurnal. Hipoteka će biti upisana nakon što Elektroprivreda BiH zvanično potpiše ugovor o kreditiranju u iznosu od 145 miliona maraka sa konzorcijem kojeg čine Sberbanka, Intesa Sao Paolo i NLB Banka.

“Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH u četvrtak je donio odluku o kreditnom zaduživanju kod konzorcija banaka predvođenog Sberbankom”, potvrdio je izvor Žurnala iz ovog javnog preduzeća.

Novac od kredita Elektroprivreda BiH trebala bi iskoristiti za finansiranje dijela avansa za projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Naime, Elektroprivreda BiH obavezala se da će obezbijediti dio sredstava za gradnju Bloka 7 čiji veći dio, u iznosu od 614 miliona eura, finansira kineska Izvozno-uvozna banka. To znači da će ubuduće kontrolu nad Blokom 7 u Tuzli imati Kinezi, dok će ruska Sberbanka imati kontrolu nad Blokom 6 Termoelektrane Tuzla.

“Mi smo svjesni šta to znači, ali zapadne banke nisu iskazale spremnost da finansiraju ove naše projekte koji su od vitalnog značaja za energetsku politiku Federacije BiH”, kazao nam je direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Tender za nabavku komercijalnog kredita Elektroprivreda BiH raspisala je 24. juna 2019. godine. Rok za dostavu ponuda je istekao mjesec dana kasnije, ali se ispostavilo da je pristigla samo jedna ponuda – konzorcija kojeg čine Sberbanka, Intesa Sao Paolo i NLB Banka. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je u oktobru, a Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća saglasnost je dao na svojoj posljednjoj sjednici, jer je svim članovima Odbora mandat formalno istekao dan nakon sjednice. Prema tenderskoj dokumentaciji, rok otplate ovog kredita je pet godina, s tim da ne postoji grejs period. Ukoliko kredit ne bude redovno otplaćivan, konzorcij sa Sberbankom na čelu moći će aktivirati hipoteku nad Blokom 6.

“Procjena je da Blok 6 Termoelekrane Tuzla bude aktivan možda čak i do 2040. godine”, kazao nam je Jašarević.

Blok 6 revitaliziran je 2013. godine i njegova snaga je 215 megavata. Snaga Bloka 7 koji će se graditi kineskim novcem je 450 MW. Podjećamo, Evropska energetska zajednica nekoliko je puta upozoravala BiH zbog gradnje Bloka 7, no oba doma Parlamenta Federacije BiH donijela su odluku o kreditnom zaduženju kod kineske Izvozno-uvozne banke.

Kreditno zaduženje, naveli smo već, iznosi milijardu i 200 miliona maraka. Istovremeno, Elektroprivreda BiH mora obezbijediti 140 miliona maraka kao avans. Istina, ovo javno preduzeće imalo vlastita sredstva u iznosu od 120 miliona maraka, ali je Vlada Federacije BiH sa Fadilom Novalićem na čelu donijela odluku da u prošle i ove godine kompletnu dobit Elektroprivrede BiH prebaci u Budžet. Tako je prošle godine, odlukom Vlade FBiH kao većinskog vlasnika 63 miliona maraka dobiti Elektroprivrede BiH dodijeljeno Federaciji, dok su mali dioničari dobili oko 7 miliona maraka.

Nakon toga, Novalićeva Vlade je prošle sedmice usvojila zaključak prema kojem će dobit Elektroprivrede BiH u iznosu od 52 miliona maraka biti podijeljena dioničarima. Najveći dio novca, 46 miliona, bit će uplaćeno na račun Federacije BiH. Istovremeno, Elektroprivreda BiH će se morati kreditno zadužiti za 145 miliona maraka kako bi obezbijedila novac za investiranje u energetske objekte. I za to će zaduženje založiti Blok 6 Termoelektrane u Tuzli i dio upravne zgrade Elektroprivrede BiH.

 Avdo Avdić
Autor/ica 30.11.2019. u 08:41