POTICAJI ZA ROĐAKE: HDZ-ovci u ZDK nezakonito podijelili 550.000 KM za kafiće i restorane

Istraživački tim Valtera
Autor/ica 14.5.2023. u 10:54

POTICAJI ZA ROĐAKE: HDZ-ovci u ZDK nezakonito podijelili 550.000 KM za kafiće i restorane

Istraživački tim Valtera

Iz Tužilaštva BiH za Valterportal je potvrđeno da se nakon krivične prijave  koju je u decembru 2022. podnijela zastupnica u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) Sanja Renić vodi istraga, odnosno da je formiran predmet protiv zastupnika u ZDK Ive Tadića, ministra u Vladi ZDK Zlatka Jelića, te još nekoliko uposlenika Vlade.

Svi su osumnjičeni za „udruživanje u grupu za organizirani kriminal“ te izvršenje više krivičnih djela, poput trgovine utjecajem i primanja mita.

Foto: Odgovor Tužilaštva BiH našem portalu

„Predmet je u radu i više informacija u ovom trenutku ne možemo davati“, potvrdili su našem portalu iz Tužilaštva BiH.

Naša redakcija je u posjedu ove krivične prijave koja bi, sudeći prema dokumentima s kojima raspolažemo, mogla uskoro rezultirati i optužnicom protiv Tadića i Jelića, ali i drugih osoba u lancu odgovornosti, inače članova komisije za ocjenu pristiglih projekata po Javnom pozivu za dodjelu poticajnih sredstava za javnu turističku infrastrukturu u ZDK.

TRGOVINA UTICAJEM, ZLOPUTREBA POLOŽAJA

Prema dokumentima, svi su osumnjičeni za primanje nagrade ili drugog oblika koristi, trgovinu uticajem, davanje nagrade, pranje novca, poresku utaju te zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220., kao i za nesavjestan rad u službi.

Foto: Krivična prijava

„Navedena grupa za organizirani kriminal, odnosno svaki član u obimu svojih položaja, ovlaštenja i nadležnosti, su kao službene osobe najgrublje zloupotrijebile taj isti položaj, ovlaštenja i nadležnosti na način da su javna sredstva u iznosu od 550.544,73 KM, od ukupno predviđenih 1.047.792,61 KM, a koja su predviđena budžetom Ministarstva za privredu ZDK, na ime poticanja javne turističke infrastrukture i suprastrukture, dodijelili suprotno javnim pozivima, pozitivnoj zakonskoj regulativi kao i suprotno razvojnoj strategiji ZDK i FBiH“, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Prema dokumentima, osumnjičena grupa tako je novac građana ZDK dodijelila mnoštvu kafana sa područja ZDK, koje se ne mogu svrstati u turističku infrastrukturu i suprastrukturu, već su obični ugostiteljski objekti bez turističkog značaja i bilo kakvog dodatnog turističkog sadržaja koji bi donio dodatnu vrijednost, odnosno koji bi pored ugostiteljske djelatnosti punio proračun ZDK dodatnom turističkom ponudom i sadržajem.

„Ovdje je više nego jasno da se išlo sa javnim pozivima kako bi se novčana sredstva dodijelila vlasnicima kafana koji su zapravo u jako dobrim odnosima sa ministrom Zlatkom Jelićem i njegovim stranačkim šefom Ivom Tadićem“, navedeno je u krivičnj prijavi Sanje Renić.

Ona navodi da je Tadić organizator i začetnik cijele ideje u vezi sa dodjelom nezakonitih poticaja kafanama, dok je ministar Zlatko Jelić sve to proveo u djelo uz pomoć državnih službenika u Ministarstvu, a koje je imenovao u komisije koje su zaprimale, pregledale i ocjenjivale turističke projekte mnoštva kafana sa područja ZDK. Oba su članovi HDZ-a BiH sa podrčuja Žepča, odnosno Usore.

IZIGRAVANJE ZAKONA

Sve je počelo 4. aprila 2022. kada je na službenim stranicama ZDK objavljen prvi javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namijenjenih „subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture“. Javnosti su predočeni i zakonski uvjeti na osnovu kojih se dodjeljuju ova sredstva. Shodno tome, može se zaključiti da ova sredstva po javnom pozivu nikako nisu mogla biti dodijeljena ugostiteljskim objektima koji nemaju veze sa turizmom, turističkom ponudom i turističkom infrastrukturom i suprastrukturom, nego se pravni osnov za dodjelu sredstava odnosi na subjekte mikro, malih i srednjih privrednih subjekata i obrte sa proizvodnim i prerađivačkim djelatnostima, a što propisuje član 7. Zakona o poticanju razvoja male privrede ZDK.

Foto: Javni poziv

Dakle, Zakon o poticanju razvoja male privrede se prvenstveno odnosi na proizvodne djelatnosti, poboljšanja konkurentnosti, povećanje broja zaposlenih u proizvodnji, preradi i povećanje izvoza, dok se u odnosu na uslužne i ugostiteljske djelatnosti, koje se ne bave proizvodnjom kao osnovnom djelatnošću, ne odnosi, pa se tako ovaj Zakon niti smije niti može primjeniti za dodjelu ovih sredstava kafanama.

S obzirom da se u Javnom pozivu nigdje ne spominje Zakon o turizmu ZDK, niti su tim zakonom jasno definirane kafane kao turistički objekti, ostaje nejasno po kojem zakonu je ministar Zlatko Jelićdodijelio više od 550.000 KM po Odluci broj: 02-11-11382/22 od jula 2022. godine (koja je ubuhvatila oba javna poziva). Sredstva su otišla uglavnom kafeima i buregdžinicama.

Tako je slastičarni „La Braziliana“, iz Šehera kod Maglaja, dodijeljeno 19.073 KM, Caffe „Armani“iz Žepča dobio je 16.000 KM, Buffet „Ribarska kuća“, Ponikve, Šije, Tešanj – 17.836 KM, poznati restoran „Dallas“, iz Mravića, Općina Doboj Jug, dobio je oko 20.000 KM, Fast food „Istanbul“, iz Zenice –7.901 KM„Kolodvor“ d.o.o., Autobusni kolodvor bb, Žepče, počašćen je sa 19.500 KM, a Caffe bar „Maćija“ iz Žepča sa 20.000 KM. U Tadićevo Žepče je otišlo još 20 000 KM „Kavaliru“d.o.o., „Gradskoj kavani“, 16.000 KM te Restoranu „Jeleč“, također 16.000 KM. Onda ponovo u Maglaj 20.000 KM Caffe baru „Picadilly“ te 10.000 KM Caffe baru „Retro“. Restoran „Kahva“Tešanj, dobio je 16.400 KM.

ISTIMA VLASNICIMA PO TRI ISPLATE

U konačnici ukupan iznos je oko 219.000 KM nezakonito dodijeljenih kafanama i restoranima po prvom javnom pozivu, ali je isto tako zanimljiva i „Lista podnosioca prijava koji nisu uvršteni na listu potencijalnih korisnika“, objavljena također na službenoj stranici ZDK, gdje se u konačnici mogu vidjeti neki od privrednih subjekata, odnosno kafana i restorana koji su odbijeni iz raznih razloga, a po ponovljenom Javnom pozivu objavljenom 15. avgusta 2022. godine su bili uredni te dobili velika sredstva.

Dana 15. avgusta 2022. na službenim stranicama ZDK objavljen je ponovljeni Javni poziv koji se u svom pravnom osnovu, odnosno preambuli, ne razlikuje niti u čemu od prvog od 4. aprila 2022.Dakle, ovdje je riječ tek o ponovljenom Javnom pozivu po kojemu su poticaje dobile skoro sve kafane i restorani koji su bili odbijeni u prvom. Ako se uzmu oba javna poziva i pročitaju, lako je uočljivo nekoliko stvari, a prvenstveno u tački 1. ponovljenog javnog poziva koja između ostalog propisuje da:

„Javna turistička infrastruktura i suprastruktura navedena u tački 1. alineja a) u smislu ovog Javnog poziva, predstavlja javno dobro i koristi se u javne svrhe.“

S obzirom da je u tački 1. alineja a) navedeno da u javnu turističku infrastrukturu i suprastrukturu pripadaju i objekti za predah i kraće zadržavanje turista (u ovu grupu osumnjičeni za organizirani kriminal svrstavaju i kafane i restorane), ostaje nejasno na koji način kafane, diskoteke, fast foodovi i restorani koji su dobili poticajna sredstva predstavljaju javno dobro koje se koristi u javne svrhe.

Po ponovljenom Javnom pozivu od 15. avgusta 2022. poticajna sredstva su dobile kafane, diskoteke i restorani koji su odbijeni u prvom. To su:

Caffe bar-pizzeria „Centar“, Žepče – 20.000 KM, Fast food „Balkanada“ d.o.o. Žepče – 20.000 KM,  Buffet „Oaza“, Maglaj – 20.000 KM„California“ d.o.o. Žepče – 20.000 KM, Restoran „Ibrišević“,Visoko – 20.000 KM, Caffe bar „Meri“, Žepče – 16.150 KM;  Caffe bar „Point“ Žepče – 15.000 KM, Disco club „Virus“ Žepče – 7.070 KM, nadaleko poznati „Kameni zamak“ Maglaj – 20.000 KM, Nargila caffe bar „Ašk“, Maglaj – 15.000 KM, „Intermezzo“ d.o.o.Tešanj – 20.000 KM, Restoran „Avangarde“, Zavidovići – 19.920 KM, Ugostiteljska radnja noćni bar „The Scene“,Zavidovići – 15.786 KM, Caffe bar „Mungo Jery Bistrica“, Žepče – 19.914 KM, Privredno društvo „Mint line“ d.o.o. Zavidovići, podružnica caffe bar „Snack“, Zavidovići – 10.417 KM te Caffe bar „Pika“, Zavidovići – 12.647 KM.

Foto: Dio “subjekata” koji su dobili poticaje

Imajući u vidu tačku 1. ponovljenog Javnog poziva koja između ostalog propisuje da „jedan korisnik poticaja može koristiti najviše jednu vrstu poticaja Ministarstva za privredu u u tekućoj budžetskoj godini”, postavlja se pitanje kako je moguće da isti suvlasnici na skoro istoj adresi dobiju tri puta po 20.000 KM, odnosno da isti vlasnici na istoj adresi dobiju i za sjedište i za poslovne jedinice po 20.000 KM?

Ukupan iznos je 331.905 KM nezakonito dodijeljenih sredstava kafanama, diskotekama i restoranima po ponovljenom Javnom pozivu od 15. avgusta prošle godine. 

„Kada se zbroje iznosi dodjeljeni privatnim kafanama i restoranima po prvom javnom pozivu od 04.04.2022. godine, i po ponovljenom javnom pozivu od 15.08.2022. godine, dobije se konačan iznos od 550.544,73 KM nezakonito dodjeljenih poticajnih sredstava privatnim kafanama, diskotekama i restoranima koje ne predstavljaju javno dobro i ne koriste se u javne svrhe kao što ne predstavljaju niti javnu turističku infrastrukturu i suprastrukturu“, navodi se u krivičnoj prijavi Tužilaštvu BiH.

GDJE JE I KAKO ZAVRŠAVAO DIO POTICAJA

Također se postavlja i pitanje za koga su se i i zbog čega namještali ovakvi poticaji, odnosno da li su Ivo Tadić i ministar Zlatko Jelić, kao glavnoosumnjičeni, imali lične koristi od dodjele nezakonitih poticaja?

Sanja Renić, u prijavi, između ostalog navodi:

„Kada kažem da su materijalnu korist od dodjele ovakvih poticaja imali Ivo Tadić i ministar Zlatko Jelić, tu prvenstveno mislim na rodbinu Ive Tadića, odnosno na njegove nećake Petra Tadića i Ivana Lovrića koji su mu rodbina u pobočnoj liniji, dakle, jedan je od brata sin –Petar Tadić, a drugi je od suprugine sestre sin – Ivan Lovrić, a iz spiska korisnika koji su ostvarili pravo na subvencioniranje po Ponovnom javnom pozivu jasno i nedvosmisleno se može vidjeti da su poticajna sredstva dobili i Petar Tadić i Ivan Lovrić i to za: Caffe bar „Point“, vl. Petar Tadić, Stjepana Tomaševića bb, Žepče – 15.000 KM; Caffe bar „Mungo Jery Bistrica“, vl. Ivan Lovrić, Bistrica bb, Žepče – 19.914 KM“, navela je Renić.

Foto: Kafići “pint” i Centar”; mještani Žepča navode da je “Point” šiša bar u vlasništvu Petra Tadića (Tadićevog nećaka) kojeg šišom obskrbljuje, ni manje ni više, nego novi ministar FMUP-a Ramo Isak; “Centar” drži nećak Ive Tadića

Ako se uzme u obzir da je cijeli projekat dodjele ovakvih poticaja nezakonit, te da je poticaje dobila najbliža rodbina Ive Tadića preko ministra Zlatka Jelića kojem je on šef i koji ga je postavio na poziciju, postoji opravdana sumnja da su poticaju dodjelili ciljano na način da je 550.544 KMdodijeljeno rođacima koji drže kafane, fast foodove, diskoteke i restorane. Sumnju u korupciju podgrijava i činjenica da su pojedini „privredni subjekti“ tri oputa ostvarili pravo da dobiju po 20.000 KM.

„Jasno i nedvosmisleno se mora zaključiti da su Ivo Tadić, uz ministra Zlatka Jelića, kojeg je Tadić postavio za ministra u Ministarstvo za privredu ZDK, te uz pomoć komisija koje je imenovao sam ministar, pogodovali određenim privrednim subjektima pri dodjeli poticajnih sredstava, putem nezakonitog Javnog poziva oštetili budžet ZDK za 550.544,73KM u 2022. godini, s tim da su se isti poticaji nekim od istih privrednih subjekata dodijelili i prošle budžetske 2021. godine, te je neophodno ovom krivičnom prijavom obuhvatit i te nezakonite poticaje za koje isto tako postoje svi dokazi objavljeni na službenim stranicama ZDK u vidu Odluka. Ovom krivičnom prijavom želim i ukazati na nezakonito trošenje proračunskog novca u ZDK, nezakonito uzimanje natrag dijela dodijeljenih poticaja od strane Ive Tadića i Zlatka Jelića, a na način da su nakon isplaćenih sredstava privrednici bili u obavezi dio tih sredstava vratiti ministru i njegovom stranačkom šefu Ivi Tadiću u stranačke i privatne svrhe“, navela je poslanica Renić u krivičnoj prijavi.

Zaključujući da je ovakvo stranačko i familijarno dodjeljivanje poticaja presedan, istakla je da je posebno upitno odakle HDZ-u BiH Žepče sredstva da kupe u centru ovog grada nove prostorije za potrebe Kantonalnog odbora HDZ BiH, u vrijednosti većoj od 200.000 KM. 

Ni Ivo Tadić ni Zlatko Jelić nisu odgovorili na naša pitanja o ovoj aferi. Na potezu je Tužilaštvo BiH.

Istraživački tim Valtera
Autor/ica 14.5.2023. u 10:54