Poslanik Parlamenta BiH Enver Bijedić na ispitivanju u policiji, pretresi u Tuzli

RSE
Autor/ica 18.2.2021. u 11:48

Poslanik Parlamenta BiH Enver Bijedić na ispitivanju u policiji, pretresi u Tuzli

Enver Bijedić – foto FENA

Enver Bijedić, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Socijaldemokrata BiH je zadržan u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

„Nije uhapšen, zadržan je na ispitivanju“, rekao je Arnautović.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) od ranih jutarnjih sati, u četvrtak, 18. februara, provode operativnu akciju kodnog naziva „Rudnik“, saopšteno je prethodno iz SIPA-e.

Radi se o rudniku soli u Tuzli.

Pretresi se provode, kako se navodi iz SIPA-e, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe, koje su osumnjičene u ovom predmetu, počinile krivično djelo u vezi sa izvršenjem krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba službenog položaja.

Kako je potvrđeno za RSE iz Tužilaštva TK, povod za ovu akciju, je namještanje tendera za jednu privatnu kompaniju.

Akcija se izvodi na području Tuzlanskog kantona (TK) po naredbama Kantonalnog tužiteljstva TK i Opštinskog suda u Tuzli.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na šest lokacija u Tuzli, Živinicama i Gračanici (Tuzlanski kanton, sjeveroistok BiH).

Iz SIPE navode da će više informacija o rezultatima operativne akcije „Rudnik“ biti poznato nakon realizacije ovih aktivnosti.

Protiv Envera Bijedića, 3. septembra prošle godine Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona zbog sumnje da je kao bivši direktor “Direkcije za izgradnju Tuzla” počinio krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja u privrednom poslovanju povezanim sa nezavršetkom izgradnje stambeno-poslovnog objekta “15. maj” u Tuzli.

Tada je Kantonalno tužilaštvo u optužnici predložilo nadležnom sudu da se, po pravosnažnosti presude, optuženom Bijediću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od pet godina.

RSE

RSE
Autor/ica 18.2.2021. u 11:48